Festival ve Varech má nového sponzora, polostátní ČEZ nahradí firmy Daniela Křetínského

16. duben 2018 14:45

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary má nového hlavního sponzora. Místo energetické společnosti ČEZ bude na festival nově přispívat firma EP Industries spolu s e-shopem Mall.cz. Jde o dvě společnosti napojené na jednoho z nejbohatších Čechů Daniela Křetínského, uvedl server IHNED.cz.

Oficiálně firmy zatím nechtějí sponzoring komentovat, informaci ale zároveň ani jedna ze stran nepopřela. „Vyčkejme oficiální konference festivalu," řekl mluvčí EP Industries Daniel Častvaj. K tiskové konferenci odkazuje i mluvčí festivalu Uljana Donátová.

Čtěte takéFirma ČEZ ukončila spolupráci s karlovarským filmovým festivalem

ČEZ ukončil spolupráci s festivalem nečekaně koncem letošního února. Konec odůvodnil nutnými úsporami, podobně již dříve omezil podporu například Českému olympijskému týmu. Firma přestala financovat také hudební ceny Anděl, Českého lva či Magnesii Literu.

Energetická společnost do Karlových Varů posílala zhruba 20 milionů korun ročně. Prezident festivalu Jiří Bartoška v březnu uvedl, že v rozpočtu chybí zhruba 15 milionů korun. Právě tuto sumu by měli poslat noví sponzoři.

Díru v rozpočtu karlovarského festivalu zalepí po odchodu ČEZu Sokolovská uhelná

03158935.jpeg

Karlovarský filmový festival bude letos nově sponzorovat těžební firma Sokolovská uhelná. Zčásti tak nahradí výpadek peněz od generálního partnera, kterým byl polostátní ČEZ. Na dotaz Českého rozhlasu to potvrdil spolumajitel dolů František Štěpánek.

Jak připomněl server IHNED.cz pro EP Industries, ve kterém vlastní Křetínský zhruba 60 %, je takto viditelný sponzoring novinkou. Strojírenská skupina se zaměřuje primárně na energetiku a dopravu. Mezi její nejznámější firmy patří odpadové AVE nebo výrobce autobusů SOR Libchavy.

To Mall.cz, internetová dvojka mezi e-shopy s obratem okolo 17 miliard, se snaží zviditelnit čím dál víc. V minulém roce například uzavřel řadu sponzoringových kontraktů v oblasti sportu, ať už se jedná o Český olympijský výbor nebo tenistu Radka Štěpánka. S tím mimochodem podepsala firma smlouvu na loňském karlovarském festivalu.

Do společnosti Mall Group vstoupil Křetínský v létě 2016 spolu s Patrikem Tkáčem z J&T, skupinou PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera a investiční skupinou Rockaway Capital podnikatele Jakuba Havrlanta. Do skupiny patří vedle Mall.cz ještě Czc.cz, Vivantis a další.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio