Festival v Karlových Varech ocení režiséra Rain Mana a Vrtěti psem Barryho Levinsona

23. květen 2018 17:05

Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii převezme na letošním karlovarském festivalu scenárista, producent a režisér Barry Levinson, držitel Oscara za film Rain Man. Informovalo o tom ve středu tiskové oddělení festivalu.

Levinson režíroval také hvězdně obsazené drama Spáči, mystifikační podobenství o zákulisí politiky Vrtěti psem nebo sci-fi Koule podle knihy Michaela Crichtona. Barry Levinson představí na festivalu svůj nejnovější režisérský počin, drama Paterno z produkce HBO.

Filmová přehlídka přivítá na letošním 53. ročníku také herečku a scenáristku Rachel Shentonovou a režiséra Chrise Overtona, kteří představí film Tiché dítě, oceněný v letošním roce Oscarem pro nejlepší krátký film, a dánskou herečku Trine Dyrholmovou.

Karlovarský festival pokračuje v tradici oceňování zásadních osobností světové kinematografie, jako jsou třeba režiséři William Friedkin, Jerry Schatzberg nebo Ken Loach či scenárista Paul Laverty. Držitel Oscara za režii a pěti dalších oscarových nominací Barry Levinson ve své autorské i režijní tvorbě mimořádným způsobem kombinuje osobní příběhy s často satirickým pohledem na společnost a jeho filmy zásadním způsobem ovlivnily řadu mladých filmařů, uvádějí organizátoři festivalu.

Barry Levinson se prosadil jako scenárista úspěšných televizních pořadů, společně s tehdejší ženou, Valerií Curtinovou, pak napsali pro Normana Jewisona scénář k soudnímu dramatu ...a spravedlnost pro všechny (1979), který jim vynesl nominaci na Oscara. Režijně debutoval hořkou komedií Bistro (Diner, 1982), za jejíž scénář si odnesl druhou oscarovou nominaci. Na hudbě k filmu se podílel český muzikant Ivan Král.

V letošním roce uplyne 30 let od vzniku legendárního snímku Rain Man (1988), oceněného čtyřmi Oscary, včetně Oscara za nejlepší režii pro Barryho Levinsona, a řadou dalších cen. Také následující drama Avalon (1991) bylo oceněno oscarovou nominací pro Barryho Levinsona - tentokrát v kategorii nejlepší scénář. Na motivy životního příběhu gangsterského bosse vzniklo kriminální drama Bugsy (1991) s Warrenem Beattym v titulní roli, které Barrymu Levinsonovi přineslo další dvě oscarové nominace - za režii a jako producentovi za nejlepší film.

Dvacáté výročí od premiéry slaví i další Levinsonův snímek Vrtěti psem, v němž pokračoval ve spolupráci s Dustinem Hoffmanem, který byl za svůj výkon nominován na Oscara. Za film získal Barry Levinson Stříbrného medvěda - Zvláštní cenu poroty na Berlinale 1998. Pod většinou svých filmů je Barry Levinson rovněž podepsán jako producent, producentsky zaštítil i řadu ambiciózních projektů jiných režisérů, jako bylo například krimidrama Mikea Newella Krycí jméno Donnie Brasco (1997) nebo romantické drama Neila LaButea Posedlost (2002).

zdroj: ČTK
Spustit audio