Festival svobody uspořádali studenti Církevního gymnázia v Plzni

18. listopad 2019 09:00

Přednášky, besedy s pamětníky nebo filmové projekce, přibližující sametovou revoluci a dobu před ní. To je program celodenního festivalu, který na Církevním gymnáziu uspořádali aktivní studenti.

Celé Česko si včera na mnoha místech připomnělo 30. výročí sametové revoluce. Největší vzpomínkové akce byly v Praze nebo v Plzni, kde se například odstranil zapomenutý symbol komunismu - hvězda, která ležela po třicet let na budově bývalého Krajského výboru Komunistické strany Československa. Akce k výročí 17. listopadu 1989 se ale konají i dnes. Například Církevní gymnázium v Plzni připravilo Festival svobody.

„O tom, že uspořádáme Festival svobody, jsme začali přemýšlet už někdy na jaře. Chtěli jsme, aby program zasáhl nějakým způsobem žáky všech ročníků osmiletého gymnázia. Nikdo z nich není pamětník, narodili se do svobodných poměrů, vše mají zprostředkované z rodin, ze školy, z médií,“ sdělil v ranním vysílání Českého rozhlasu Plzeň zástupce ředitele Petr Halajčuk.

Jde o přesah do současnosti

Na gymnáziu proto vznikl cyklus besed, workshopů a filmových projekcí, jehož vrcholem bude právě dnešní Festival svobody. „Není to projekt školy, je to projekt žáků nejvyšších ročníků. Oni sami ho připravili a vymysleli program pro školu a všechny její žáky. Škola do toho v podstatě nezasahovala, poskytla prostory, materiální zázemí, pomoc kantorů, ale ten dnešní den patří žákům. Já té partičce, která se toho pustila, strašně fandím,“ řekl Halajčuk.

„Stálo je to spousta času a úsilí to všechno vymyslet a zorganizovat. To, že se do toho pustila generace dnešních teenagerů je myslím moc důležité,“ dodal. Festival má podle něj několik částí, kromě přednášek také setkání s pamětníky. „Mě osobně zajímá beseda s názvem Čtyři pohledy - jeden sen. Tady vlastně nejde jen o oprašování vzpomínek, jde o přesah do současnosti. A pak se moc těším na velkou přestávku, kdy bychom měli o půl jedenácté vyjít ven na Mikulášské náměstí, připnout si trikolóru a třeba vyslechnout nějaký projev a třeba zacinkat klíči,“ prozradil zástupce ředitele.

autoři: Karolína Sedláková , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio