Festival Divadelní léto pod plzeňským nebem začíná už tuto sobotu

11. červen 2021 10:10, aktualizováno

14. ročník festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem se uskuteční od 12. června do 28. července 2021 se scénou v centru Plzně U Zvonu.

Festival bude zahájen inscenací Poslední zrnko písku souboru Činohra 16-20, která vznikla v rámci rezidenčního pobytu studentů DAMU v minulém roce. Obnovenou premiéru budou moci diváci vidět 12. června 2021 a reprízu 13. června. „Režíruje Aminata Keita a je to inscenace, která reflektuje současnou situaci,“ řekla ředitelka festivalu Marcela Mašínová.

Na 14. června 2021 se chystá večer nazvaný Jsme muzikál!, který organizátoři festivalu připravili ve spolupráci se souborem muzikálu Divadla J.K.Tyla v Plzni.

Čtená zkouška Spolku Kašpar (květen 2021)

„A pak už budou generální zkoušky na premiérovou činoherní inscenaci, kterou je letos Romeo a Julie,“ upřesnila Marcela Mašínová. Slavné dílo Williama Shakespeara bude na festivalu uvedeno v podání pražského Spolku Kašpar. Inscenace vznikne pod režijní taktovkou principála Spolku Kašpar Jakuba Špalka. V rolích Romea a Julie se představí Daniel Pivoda Ondráček a Tereza Slámová. Dále hrají Jan Zadražil, Eva Elsnerová, Miloslav Tichý a další. Premiéra je naplánována na 26. června 2021. Poté chtějí organizátoři uvést deset repríz.

Na 11. července 2021 připravili organizátoři festivalu program nazvaný Slam Poetry All Stars. „Jako každoročně se na divadelním létě objeví ti nejlepší slameři z České republiky. Slam poetry je poezie okamžiku. Poezie naživo. Umělci představují své texty, které vlastně reflektují současnou situaci. Reflektují jejich myšlenky a poznatky,“ popsala Marcela Mašínová.

Organizátoři festivalu dále uvedou v obnovené premiéře inscenaci Cyrano, a to 16. července 2021. Reprízy budou následovat od 17. července do 20. července. „Do Plzně se vrací Michal Dlouhý v roli Cyrana v režii Ivana Řezáče. Vrací se již po třetí, protože tahle inscenace měla premiéru v roce 2018. Reprízovala se v roce 2019 a letos se vrací už z toho důvodu, že byla divácky velmi oblíbená a my jsme si s herci slíbili, že se pokusíme ji ještě někdy vrátit a zároveň i z toho důvodu, že jsme vloni kvůli covidu nedokázali udělat tu premiérovou inscenaci, takže potřebujeme tu druhou činoherní inscenaci do programu a Cyrano se nám báječně hodí a myslíme si, že je neustále aktuální,“ dodala Marcela Mašínová.

26. července 2021 se na festivalu odehraje také premiéra inscenace s názvem Slyšíš mě? 27. července bude následovat repríza. „Reflektuje právě tuhle podivnou covidovou nebo pocovidovou dobu. Tohle představení vznikne opět v rámci rezidenčního pobytu stejně jako Poslední zrnko písku v loňském roce. Tak letos na tenhle model navazujeme. Představení bude režírovat Jaroslava Šiktancová se svými studenty Katedry nonverbálního divadla HAMU a ve spojení se souborem BodyVoiceBand,“ upřesnila ředitelka festivalu.

Aktuální informace pro diváky, vstupenky nebo kompletní program 14. ročníku festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem naleznete na: www.divadelnileto.cz

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio