Fenka vyhozená z okna i klokan v Jáchymově. Petr Prokeš zachraňuje zvířata už 8 let

22. listopad 2021

Záchrannou a odchytovou stanici provozuje Petr Prokeš v Dalovicích u Karlových Varů 8 let. Lidé ho volají o pomoc ve dne i v noci. Práce to není jednoduchá, přesto by neměnil.

V prostorách bývalé železniční budovy v Dalovicích u Karlových Varů provozuje Petr Prokeš Záchrannou a odchytovou stanici. Začínal před osmi lety. Nejčastěji se odchyty týkají psů. Zkušenosti má ale i s jinými druhy zvířat. Třeba s jedovatým pavoukem, klokanem nebo pumou. Všechny dopadly dobře a na takové zásahy už vzpomíná jen s úsměvem.

„Měli jsme v poslední době klokana v Jáchymově. Chytal se špatně, museli jsme volat do plzeňské zoo a za spolupráce veterinářů jsme se ho pokusili omámit. Klokan nám i přesto zmizel v lese a druhý den přišel domů. Měli jsme ale také třeba pumu u Prahy, objednávku na odchyt dvou lvů, pštrosa ve 40 centimetrech sněhu na Klínovci i jedovatého pavouka,“ řekl Prokeš.

Jediná věc, která ho trápí je to, jak se lidé dokáží ke zvířatům chovat a jak jim mnohdy ubližují. I přesto všechno by ale svoji práci nevyměnil. Splnil se mu totiž jeho dětský sen, za který dostal už dvě ocenění, jedno nedávno od Karlovarského kraje – medaili za zásluhy o bezpečnost.

„Když jsem byl malý kluk, viděl jsem ve zlatých stránkách, že v Praze funguje firma Pet - medic, hrozně se mi to líbilo. Později si pořídil svého psa, se kterým jsem měl velký problém. Potřeboval jsem ho dopravit na veterinu, nešlo to, protože se ho všichni báli. Postupem času jak se to rozkřiklo, že občas něco s pejsky udělám, tak si nás začali žádat k různým událostem. Když zkrachovala firma, u které jsem pracoval, začal jsem se tomu věnovat naplno,“ popsal svou cestu k práci se zvířaty Petr Prokeš.

Desítky zachráněných životů

Díky práci pana Prokeše se podařilo zachránit už desítky zvířecích životů. Případy, které ho nejvíce zasáhly, si dodnes připomíná díky fotkám. „Třeba tohle je fenka, jejíž léčba stála čtvrt milionu. Je to fenka, která byla vyhozena ze čtvrtého patra. Teď ji má naše paní účetní,“ vzpomínal při pohledu na fotografie.

Petr Prokeš

Pokud je to nutné, zůstává Petr se zvířaty i přes noc. Za osm let prošlo záchrannou stanicí několik stovek psů. „První rok to bylo něco kolem 150, průměrně za každý rok je to zhruba 300 až 350 zvířat. Plus musíme počítat stovky odchytů zvířat, u kterých víme, komu patří, takže je rovnou vozíme domů,“ dodal.

Svou práci by neměnil

Když s touto prací začínal, rodina pro to neměla příliš pochopení. „Rodina to ze začátku nechápala. Postupem času, když se zajdou podívat osobně, nebo si občas něco přečtou na našich stránkách, se ten pohled otočil. Myslím si, že nějaké uznání od rodiny mám,“ řekl.

Petr Prokeš měl před dvěma lety těžký úraz, při kterém ho porazila jeho vlastní odchytová sanita. I když má dodnes následky, svou práci by nikdy neměnil.

Jak se chytá jedovatý pavouk a jak se zachovat, když se setkáte s agresivním psem? I to si poslechněte v příběhu Petra Prokeše.

Spustit audio

Související