FC Viktoria Plzeň je mistrem fotbalové ligy

11. květen 2022 20:55, aktualizováno

Plzeňští fotbalisté se po čtyřech letech stali ligovými mistry. V předposledním 4. kole nadstavbové skupiny o titul zvítězili nad Hradcem Králové 2:0, Slavia s Baníkem pouze remizovala 1:1 a ztratila šanci na obhajobu titulu.

Plzeň poslal proti Hradci do vedení ve 20. minutě nejlepší střelec soutěže Jean-David Beauguel a pojistku přidal po změně stran Jhon Mosquera. Viktoria slaví celkově šestý ligový titul ve své historii, z pomyslného trůnu sesadila Slavii, která se předtím stala mistrem třikrát po sobě.

Západočeši si díky ligovému prvenství jako jediní zahrají v příští sezoně kvalifikaci Ligy mistrů, po snížení počtu českých účastníků v pohárech z pěti na čtyři totiž jedno místo v předkole prestižní soutěže pro tuzemské kluby ubylo.

Viktorka a Plzeň patří k sobě a my jsme na to patřičně hrdí. Vloni slavil klub 110. výročí od svého založení a nyní do historie píše další obrovský úspěch. A těch úspěchů není rozhodně málo. Děkuji týmu FC Viktoria Plzeň za to, že dělá skvělé jméno našemu městu doma i v Evropě. A určitě spolu se mnou děkují i tisíce fanoušků, kterým dělá klub radost. Město Plzeň bylo s Viktorkou v těžkých chvílích i v těch radostných, naše podpora fotbalovému klubu na úrovni mládežnického i prvoligového fotbalu bude pokračovat.

primátor města Plzně Pavel Šindelář

Hradec nenasadil dvojici opor kapitána Vlkanovu s krajním bekem Mejdrem, kteří v minulých dnech bez svolení klubu jednali s pražskou Slavií. První jmenovaný navíc stejně nemohl nastoupit kvůli zranění. Plzni scházel potrestaný Bucha, jehož v záloze nahradil Čermák. Hosty měli v Mladé Boleslavi prakticky domácí prostředí, podpořit je přijelo zhruba tisíc fanoušků a v "kotli" byl i ještě nedávno hráč Viktorie Limberský.

Východočeši, kteří již mají jistotu konečného šestého místa, mohli hrát uvolněně a v úvodu proti favoritovi drželi krok. Viktoria výrazně zahrozila až po 18 minutách, kdy Mosquera z přímého kopu těsně minul.

Ve 20. minutě už hosté vedli. Domácí stoper Leibl odvrátil centr z pravé strany jen k Beauguelovi a ten z velkého úhlu napálil balon přesně pod břevno. Francouzský útočník dal 18. gól v ligovém ročníku a osamostatnil se v čele střelecké tabulky. Chvíli před pauzou mohl zvýšit Kalvach, jeho povedený pokus z úhlu z přímého kopu z brankové čáry vytáhl gólman Vízek.

Domácí hned v úvodu druhé půle museli střídat kvůli zranění stopera Leibla. Chvíli nato Plzeňští zvýšili. Vízek v 55. minutě ještě vytáhl hlavičku střídajícího Chorého, ale po Mosquerově dorážce už míči v cestě do sítě nezabránil. Kolumbijský křídelník si dal sedmým gólem v dodatečný dárek k nedělním 32. narozeninám.

"Votroci" se pak snažili o kontaktní branku, ale Západočeši pečlivě bránili a nepouštěli soupeře k ohrožení Staňkovy branky. Plzeňští přežili i sérii standardních situací v závěru, po které pálil Rada mimo, a v lize už 21 zápasů po sobě neprohráli. V nadstavbě potřetí zvítězili, naopak Hradec nenavázal na nečekaný triumf nad Slavií a remízu na Spartě.
Po závěrečném hvizdu Západočeši několik minut v hloučku před lavičkou čekali, zda Ostrava v oslabení udrží remízu se Slavií. Poté už hosté vyběhli směrem ke svým fanouškům a mohli s nimi začít slavit.

autor: iko | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio