Fara ve Vidžíně bývala tvrzí německých rytířů. Dnes zve na prohlídku a v budoucnu i za kulturou

19. březen 2023

Zámecká fara Vidžín stojí na malém vršku v obci Vidžín nedaleko města Úterý v Plzeňském kraji. Do jejího areálu se vchází vysokými vraty a za nimi je možné obdivovat několik staveb a upravenou zahradu. Počátek tohoto místa spadá do roku 1233. A byl to i rok, kdy toto místo i s přilehlými obcemi prodala královna Konstancie klášteru Teplá. Tehdy šlo ještě o opevněnou tvrz německých rytířů.

Klášter původní tvrz přestavěl na faru a kolem roku 1753 byl celý objekt ještě rozšířen, tedy zvětšen a přestavěn na letní sídlo opatů. To pak sloužilo až do roku 1948, kdy byla fara znárodněna a předána místnímu JZD. V roce 1979 objekt koupily Obchody Plzeň. Dnes je z někdejší fary kulturní památka, jejímž majitelem je podnikatel Radek Baxa. Ten ji spolu se svými přáteli stále opravuje a udržuje.

Interiér fary je vlastně soukromou sbírkou starožitného nábytku, ve které převažuje vídeňské baroko. Můžete obdivovat sekretáře, skleník či zrcadlo. Nejunikátnějším kouskem sbírky je stará ložnice ve stylu vídeňského baroka. Každý vystavený kus má svůj příběh. I o tom umí Radek Baxa poutavě vyprávět.

Venkovní zahradu obklopují i další stavby, jak ty staré původní, tak i nově vznikající. Buduje se například altán pro kulturní akce i s tanečním parketem. A také zdařilá replika konírny. Práce jdou zatím pomalu, protože Radek Baxa obnovuje objekty pouze ze své kapsy. Pokud se ale dílo podaří, plánuje mít v areálu i koně a upravit přírodní stezky vzadu za farou, kde by mohla být i pěkná vyhlídka.

Spustit audio