Fandíme republice! Plzeň oslaví 28. říjen na 40 místech

25. říjen 2021

Vznik a začátky první republiky a také nadcházející oslavy 103. výročí vzniku samostatného Československa. To byla témata pro hosty pořadu Co vás zajímá.

Prakticky 300 let trvalo, než vznikl samostatný československý stát. Víte, že se plánovalo jeho vyhlášení až na kulaté výročí bitvy na Bílé hoře, která proběhla 8. listopadu 1620?  Nakonec to bylo rychlejší. Kurátor Muzea Karlovy Vary Jan Nedvěd hovořil v našem pořadu nejen i okolnostech vzniku Československa, ale i o česko-německých vztazích v tomto období. Poslechněte si si podrobnosti.

Fandíme republice

Plzeňané už popatnácté dostávají nabídku neobvykle strávit slavnostní den 28. října návštěvou výhodně zpřístupněných muzeí, galerií, kulturních a sportovních institucí nebo zahrad, mnohde se speciálním programem. Připraveny jsou prohlídky s průvodcem, sousedské procházky, okružní jízdy historickými vozy i tradiční festival pouličního jídla DEPO Street Food Market. 

Jiří Kunc, ředitel západočeské pobočky organizace Post Bellum

Mimořádně tento den ožije workshopy pro děti, filmy a vzpomínkami na téma Minulost a budoucnost Jiráskova náměstí. Součástí programu je rovněž nově připravená stezka Z Hamburku na Petrohrad seznamující účastníky s historií této čtvrti, která se začala psát v sedmdesátých letech předminulého století.

"Celkově město Plzeň, jako hlavní organizátor oslav, chystá zhruba 40 projektů, buď zdarma, nebo za symbolických 28 Kč," řekl Jiří Kunc, ředitel západočeské pobočky organizace Post Bellum, která se podílí na oslavách vzniku Československa právě akcí na Jiráskově náměstí v Plzni. Na řadu akcí je třeba se předem zaregistrovat a na webových stránkách města najdete nejen kompletní program, ale také aktuální podmínky ve smyslu koronavirovych opatření.

autor: Michal Jančařík | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio