Fakultní nemocnice Plzeň zve dnes širokou veřejnost na bezplatné vyšetření plic

21. listopad 2018 11:12

Akce se koná každý rok na podzim u příležitosti Světového dne Chronické obstrukční plicní nemoci. To je souhrnný název pro chronickou bronchitidu a plicní emfyzém.

Jedná se o onemocnění dolních dýchacích cest a dochází při něm k zvýšenému odporu v dýchacích cestách, který je překážkou pro proudění vzduchu při výdechu. Projevuje se dušností, kašlem a vykašláváním hlenů. A není dobré ho podceňovat, může vést až ke smrti.

Chronickou obstrukční plicní nemocí trpí pět až dvacet procent dospělé populace. V České republice se to týká asi čtvrt miliónu obyvatel, a častější výskyt je u mužů. Onemocnění je úzce spjaté s kouřením cigaret a profesí v prašném prostředí, to znamená například s broušením skla, prací v cihelně, ve výrobě azbestu nebo třeba v uhelných dolech.

Žít zdravě pomáhá

Na chronickou obstrukční plicní nemoc se příliš nevztahují rodinné dispozice, takže pokud ji mají vaši blízcí, neznamená to, že vy chronickou obstrukční plicní nemocí musíte taky onemocnět, stačí dodržovat několik opatření.

Hlavní prevencí, což je asi pochopitelné, je nekouřit. Dalším faktorem je zdravý a aktivní životní styl. Ve stravě se zaměřit na hodně ovoce, zeleniny a bílkovin, aktivně cvičit a pohybovat se na čerstvém vzduchu. S tím souvisí i to zmíněné zaměstnání v prašném prostředí, které je stejně škodlivé jako cigarety. V tomhle případě platí důsledné používání ochranných pomůcek.

Na vyšetření plic můžou lidé přicházet dnes odpoledne na Plicní kliniku v pavilonu číslo 7 v borském areálu plzeňské fakultní nemocnice, a to od 14 do 17 hodin.

autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio