Fakulta filozofická v Plzni získala akreditaci na magisterský studijní program Bavorská studia

18. únor 2019 15:41

Filozofická fakulta Západočeské univerzity spustí v září nový studijní magisterský program Bavorská studia. Katedra germanistiky a slavistiky ho připravovala téměř pět let.

Jeho zavedení požadovali bakalářští studenti jazyků pro komerční praxi, ale také pobočky německých firem a instituce na obou stranách hranice. Většina předmětů se bude vyučovat v německém jazyce. Na programu se bude podílet fakulta právnická a ekonomická a taky univerzita v bavorském Řezně.

Program je podle vedoucí katedry „střižen přesně na míru“ interregionu západních Čech a Bavorska. „Reagujeme na potřeby trhu práce v Plzeňském a Karlovarském kraji, kde chybí kvalifikovaná pracovní síla s vynikající znalostí němčiny,“ řekla Königsmarková. Fakulta k tomu nabízí také výuku bavorských nářečí, tedy různých akcentů.

Kde najdou absolventi uplatnění, doplnila vedoucí katedry germanistiky Andrea Königsmarková: „Absolvent podle svého zaměření se bude ucházet o zaměstnání v komerční sféře na administrativních odděleních, kde nabídne perfektní znalost němčiny s receptivními znalostmi bavorských dialektů, anebo to bude odborník, který se uplatní například v infocentrech, v kulturních odděleních státní správy nebo samosprávy.“

Důležitou součástí bude praxe

Podle Andrey Königsmarkové jde o výjezdy, společnou výuku a exkurze. Výuka bude zaměřená na kulturu obou zemí, ekonomii, právo, antropologii a historii.

Obor podporuje dotace programu Cíl EÚS ČR - Bavorsko. Další perspektivou je vytvořit společný program, díky němuž studenti získají diplomy na obou univerzitách. Studenti mají povinnou nejméně měsíční stáž na bavorské univerzitě. Kromě Řezna spolupracuje katedra s univerzitami v Augsburgu, Bayreuthu, Pasově a Bamberku.

Zájemci o Bavorská studia na Fakultě filozofické v Plzni se můžou hlásit do konce letošního března. Škola chce přijmout až 25 studentů. Učit se začne od září 2019.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: ČTK
Spustit audio