Fackovala ji, až jí čepec na zem shodila. Ten ve vzteku roztrhala a pošlapala

7. březen 2023
Zločiny staré Plzně a okolí

Psal se rok 1840 a v Tymákově se děly věci… Z dnešního pohledu možná těžko uvěřit, že ještě v 19. století se tady lidé navzájem obviňovali z čarodějnictví, ale bylo tomu tak.

Kateřina Hurtová z Tymákova čp. 86 v dubnu 1840 koupila pro svou krávu otavu od Marie Kraftové z čp. 15, tehdy 40leté ženy Matěje Krafta a matky čtyř dětí. Hurtová po krmení touto otavou ale zanedlouho zjistila, že se krávě ztratilo mléko. Jediná kráva byla pro rodinu velmi důležitá. Ztrátu mléka si Hurtová vysvětlovala nadpřirozenými jevy.

„Po chalupách se po večerech dralo peří a ženy při tom slýchávaly mnoho povídaček a příběhů. Na základě toho se tehdy po Tymákově začalo říkat, že Kraftová kouzlí a čaruje. Hurtové hned problesklo hlavou, že trávu pro dobytek očarovala,“ uvedla autorka historicky zaměřených publikací Eva Horová.

7. května téhož roku se Hurtová vypravila ke Kateřině Smolové, sestře zmíněné Kraftové. Šla jí vrátit vypůjčený hrnec. V té době u ní však byla na návštěvě právě její sestra Marie. Hurtová neváhala a pustila se do Kraftové ostrými nadávkami a výhružkami. „Když ji Hurtová nařkla z čarodějnictví, začala Kraftová Hurtovou bít, fackovat a tahat za vlasy, až jí čepec shodila na zem a ve vzteku ho roztrhala a pošlapala. Hurtová měla oteklou a modrou tvář,“ popsala Horová.

Ženy vše nahlásily tymákovskému rychtáři, který se však s tímto případem musel obrátit na vyšší místa. „S oběma ženami bylo velmi těžké pořízení a celá záležitost se tak vyřídila zhruba do měsíce. Obě dvě dostaly stejný trest. Jaký konkrétně, to bohužel nevíme, jelikož se o tom dále kronikář nezmiňuje,“ řekla Eva Horová.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio