Expert v gastronomii, kterého si většina Plzeňanů spojí s farmářskými trhy

15. červenec 2021 15:10, aktualizováno

Zakladatel farmářských trhů v krajském městě a jejich stávající organizátor. Člověk, který vede národní tým kuchařů a cukrářů, energický a usměvavý muž středního věku. Takový je Tomáš Popp, kterého můžete potkat s manželkou a se psem na Šumavě nebo v Kozelském polesí.

Tomáš Popp

Tomáš Popp stál u založení farmářských trhů v Plzni před 11 lety. Na náměstí Republiky tráví každou sobotu. Ještě za tmy staví stánky a na vše dohlíží. Běžně je na trhu kolem 60 prodejců. Přibylo také nakupujících. Přibližně 3000 lidí přijde pokaždé na farmářské trhy.

K farmářským trhům se Tomáš Popp dostal přes jídlo. Sám je vyučený kuchař a číšník. „Vařil jsem úplně odmalička a vždy mě to zajímalo,“ připomněl. Nejraději ze všeho vaří asijskou kuchyni. Rád si však uvaří i jednoduchá jídla a občas zajde i do fastfoodu.

Nejsložitější je dobře udělat zeleninu

Dobrý kuchař by podle Tomáše Poppa měl mít o obor zájem, měl by být pečlivý, být připraven půl směny uklízet a také na to, že bude 12 až 14 hodin denně na nohou. „Kuchařina je vážně dřina, ale jde o to mít dobrý vztah k jídlu a být pečlivý, čistotný a zodpovědný,“ doplnil gastronomický expert. Jednou z největších výzev je podle Tomáše Poppa kvalitní zpracování zeleniny tak, aby dobře chutnala i vypadala.

Farmářské trhy v Plzni

Jako manažer národního týmu kuchařů a cukrářů vede každé 4 roky tým na gastronomickou olympiádu. V tělocvičně, která je postavena zhruba jako národní kuchyně, trénují kuchaři všechny kroky na přípravu soutěžního pokrmu. „Největší úspěch je v tuto chvíli 8. místo z Lucemburska, kde bylo 40 národních týmů. V roce 2018 jsme pak vyhráli světovou soutěž v Singapuru,“ uvedl Tomáš Popp.

Volný čas rád tráví sportem a na procházkách s manželkou a psem na Šumavě a v Kozelském polesí. V létě by se rád vypravil na túry do Švýcarska. Jeho životní mottem je šířit pohodu a lásku.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio