Evidujeme nebývalý zájem u nás žít a bydlet, tvrdí starosta Březové u Sokolova

10. srpen 2021

Březová u Sokolova se rozkládá na mírných svazích zalesněných vrchů Slavkovského lesa. Nejstarší známý tvar pojmenování osady se vztahuje k roku 1353. Někdy v první polovině 17. století se stala Březová součástí majetku Nosticů.

Zhruba v první polovině 19. měla vesnice 15 popisných čísel a 81 obyvatel. Byla tu hospoda a mlýn s pilou.

Nově se začalo rozvíjet u Tisové, Dolního a Horního Rychnova a i ve vzdálenějším okolí hnědouhelné dolování. Pro chudší obyvatelstvo vesnice představovaly doly vhodné pracovní příležitosti, ale přesto si Březová svůj převážně zemědělský ráz uchovávala. Na počátku našeho století představoval katastr Březové 235 hektarů.

Doba první republiky přinesla do vesnice některé z vymožeností moderní doby. V letech 1923 - 1924 byla vesnice elektrifikována a v obci byl vybudován vodovod. V roce 1939 byla zahájena otvírka nového uhelného lomu Silvestr, který pak byl v provozu celých 40 let.

Bouřlivá výstavba nových domů a bytů neprobíhala bez problémů. Nárůstu obyvatel neodpovídala základní občanská vybavenost. Teprve od roku 1952 byla zavedena pravidelná autobusová linka Sokolov – Březová.

Současné město představuje pro široké okolí a region jedno z center kulturního, sportovního či společenského dění, které nabízí řadu zajímavostí. Jedním z pilířů je nově zrekonstruovaný Kulturní dům a Multifunkční centrum.

Březová je dále centrem, odkud lze vyrazit na mnoho okolních turistických tras, ať už pěšky nebo na kolech. Tyto trasy nabízí celou řadu možností k návštěvám zajímavých destinací.

autoři: Andrea Vajnar , Zlata Kinská , Radim Jehlík | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.