Elektronické aukce Chebu ušetřily miliony

23. květen 2012

Chebské radnici se podařilo díky elektronickým aukcím ušetřit téměř 20 milionů korun. Takzvané e-poptávky byly zavedeny loni v červenci hlavně s cílem úspory. Město má v úmyslu aukce na internetu dále rozšiřovat i na zakázky menšího rozsahu.

Chebská radnice v této souvislosti zavedla už od května novou směrnici, která byla reakcí na novelu zákona. Týká se takzvaných zakázek menšího rozsahu dosahující částky maximálně půl milionu korun. Existují ale výjimky, kde elektronická aukce není vhodnou formou.


Podle místostarosty Chebu Tomáše Lindy jsou milionové úspory rozdílem mezi tím, kolik by město zaplatilo při dřívějším vyhodnocování zakázek obálkovou metodou a tím, o kolik cena zakázky klesla díky využití elektronické aukce.


Kromě úspor vedly změny v zadávání veřejných zakázek celkově k větší průhlednosti a rovným příležitostem uchazečů. Tato kriteria chce radnice ještě posílit kvalitní přípravou už při tvorbě projektové dokumentace.


Město ročně vypisuje veřejné zakázky o objemu kolem osmi set milionů korun. Letošní největší investicí je revitalizace levého břehu Ohře, která je odhadována na 140 milionů. Soutěž formou elektronické aukce by měla proběhnout v průběhu června.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio