E-cigarety: Lékaři hromadí důkazy o jejich nebezpečnosti

17. září 2019

Řada kuřáků přešla z klasických cigaret na elektronické, aby snížili zdravotní rizika. Už před lety odborníci upozorňovali na řadu nebezpečných látek, které se z e-cigaret mohou uvolňovat. Od té doby také popsali první případy vážných onemocnění plic a dokonce i náhlých úmrtí na dýchací problémy po inhalaci výparů. Máme už také představu, co e-cigarety dělají se srdcem a cévami.

Vyšší riziko infarktu, mrtvice i depresí u vaperů

Vzhledem k přibývajícímu počtu uživatelů e-cigaret se začínají objevovat první studie, které hodnotí vliv elektronických cigaret na zdraví. Doposud největší studie zahrnovala více než 90 tisíc Američanů a její výsledky byly zveřejněny v březnu letošního roku. Došla k závěru, že vapeři mají statistický významně vyšší riziko srdečního infarktu o 34%.

Dále mají zhruba o čtvrtinu vyšší pravděpodobnost onemocnění klíčových, tzv. koronárních cév, které zásobují krví srdeční sval. Uživatelé e-cigaret také mají o 55% vyšší riziko výskytu depresí. Srovnání dále naznačuje možné větší riziko vzniku vysokého krevního tlaku a mozkové mrtvice. Analýza ale ukázala, že v tomto případě by rozdíl mohl být patrně ovlivněn také jinými rizikovými faktory jako věk, obezita nebo hladina cholesterolu.

Poškození vnitřního povrchu cév

V květnu 2019 zveřejnili američtí vědci výsledky studie, v rámci které zkoumali vliv náplní elektronických cigaret (tzv. liquidů) na buňky endotelu neboli buněk vnitřní výstelky cév. Vědci zkoumali vliv několika náplní s různými populárními příchutěmi -vanilkovou, ovocnou, karamelovou, mentolovou nebo skořicovou, a také s rozdílným obsahem nikotinu (od 0,6 až po 18 miligramů na mililitr náplně).

Buňky cévní výstelky vystavené náplním e-cigaret se ukázaly být méně životaschopné a projevovaly se u nich mnohočetné příznaky poškození jejich funkcí. Zvýšil se v nich obsah chemických látek, které jsou projevem poškození buněčné dědičné informace (DNA) nebo buněčné smrti. Zkoumané buňky také ztrácely schopnosti migrovat, vytvářet nové cévy a podílet se na hojení ran.

Vážnost poškození buněk endotelu se u různých náplní lišila a podle výzkumníků nejhůře v testech dopadly náplně s příchutí mentolu a skořice.

Vapeři, liquid, vaping a spol.
Uživatelé e-cigaret na rozdíl od kuřáků běžných cigaret nevdechují kouř, který vzniká při hoření tabákových listů, ale výpary, které vznikají zahříváním směsi chemických látek a kterým se v hantýrce kuřáků říká „liquid“, tedy kapalina. Samotní uživatelé jsou pak „vapeři“, jejichž zálibou je „vapování“ nebo „vaping“. Tento název je odvozen z anglického slova „vapour“, které znamená páru nebo výpary.

Probíhá vyšetřování stovek případů poškození plic

Poté, co se objevilo několik případů vážných plicních onemocnění u vaperů, zahájilo v červnu 2019 americké centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (US CDC) rozsáhlé vyšetřovaní. Do počátku září bylo v souvislosti s užíváním elektronických cigaret identifikováno 450 případů poškození plic, které bohužel v pěti případech skončilo smrtí.

Zatím odborníci nenašli důkazy, že by příčinou onemocnění byla infekce a úřady proto předpokládají, že zdravotní problémy jsou pravděpodobně spojeny s vystavením určitým chemickým látkám. Řada nemocných uváděla, že užívali náplně pro e-cigarety k inhalaci kanabinoidů, například THC (tetrahydocannabinolu). Nicméně zatím nebylo potvrzeno, že by poškození plic způsobila nějaká konkrétní chemická látka.

Čtěte také

Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování americký úřad nedoporučuje lidem užívat elektronické cigarety. Bez ohledu na toto vyšetřování by však e-cigarety neměly používat děti, mládež ani těhotné ženy. Odborníci dále varují před nákupem e-cigaret na ulici i před užíváním náplní s obsahem THC nebo jiných kanabinoidů. Nebezpečné může být také upravovat si podomácku e-cigarety nebo jejich náplně.

Uživatelé e-cigaret, kteří trpí kašlem, poruchami dýchání, bolestí na hrudi, nevolnostmi, zvracením, průjmy nebo horečkou by měli navštívit svého lékaře.

Nikotin
Jde o přírodní alkaloid, který se vyskytuje typicky zejména v tabáku. V lidském těle ovlivňuje přenašeče mozkových vzruchů i hormonální systém. Do těla se nikotin dostává obvykle vstřebáním v plicních sklípcích při kouření klasických či elektronických cigaret. Ale do krve může pronikat také kůží, například z nikotinových náplastí, nebo přes sliznici dutiny ústní, ať už při žvýkání tabáku, nikotinové žvýkačky nebo při kouření dýmky. Následně nikotin snadno prochází z krve do mozku, který je místem jeho účinku.
Účinkům nikotinu ale mohou být vystaveny ještě nenarozené děti, protože tato látka má schopnosti pronikat z krve matky placentou do těla vyvíjejícího se plodu. V případě kojících žen je nikotin obsažen v jejich mateřském mléce, takže jeho účinkům mohou být vystaveni i kojenci. Na nikotin vzniká silná fyzická i psychická závislost.

autoři: Miroslav Šuta , Vladimír Šťovíček | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.