Dvojnásobná česká královna Eliška Rejčka krátkými manželstvími získala četná panství

26. květen 2023

Ne mnoha lidem se poštěstí stát se králem nebo královnou. Polské princezně Elišce Rejčce se to podařilo dokonce dvakrát.

Narodila se do polské královské rodiny jako Alžběta Richeza, nebo také Ryksa. V souladu s dobovými zvyklostmi byla už ve třech letech zasnoubena s braniborským následníkem, ten ale později zemřel, a tak Elišku provdali za ovdovělého českého krále Václava II. Ten pět let poté zemřel, a tak se z ní v sedmnácti letech, krátce po narození dcery Anežky, stala poprvé vdova.

Záhy byl zavražděn Václav III. a s jeho smrtí vymírají čeští Přemyslovci po meči. Z boje o moc nad českým královstvím vychází vítězně Rudolf Habsburský, který si mladou vdovu Elišku vybere za manželku. Ta se tak stává podruhé českou královnou.

Neuplyne ovšem ani rok a Rudolf umírá na úplavici při obléhání Horažďovic. Eliška získala svými dvěma krátkými manželstvími četná panství, především ve východních Čechách. V Hradci Králové, Eliščině věnném městě, se každoročně konají městské slavnosti královny Elišky. Nejvíce času ale trávila v Brně, kde spolu se svým milencem Jindřichem z Lipé vytvořila dvůr evropských parametrů.

Spustit audio