Dvě desítky žáků základních škol ze Sokolovska se staly malými vysokoškoláky

7. říjen 2019 12:00

Robotika, 3D tisk nebo stavba mostu – to jsou jen některá z témat, se kterými se seznámí studenti Dětské technické univerzity v Sokolově. Do prvního ročníku nastoupilo dvacet žáků základních škol.

Žáci základních škol ze Sokolovska se přihlásili na Dětskou technickou univerzitu, která má v dětech vzbudit zájem o studium technických oborů, a to za pomoci her a odborných pokusů. Na Integrované střední škole technické a ekonomické v Sokolově dětskou univerzitu otevřela Fakulta strojní Západočeské univerzity.

Děti tam čekají aktivity, se kterými se ve svém životě možná ještě vůbec nesetkaly. S lektory, kterými jsou učitelé integrované školy, budou vyrábět věci ve 3D formátu včetně konstrukce 3D tisku, seznámí se se základy robotiky, budou řezat z polystyrenu, stavět most, lepit a odlévat. Kromě toho navštíví různé instituce, jako například Fakultu strojní nebo Techmanii.

Všichni studenti dostali navíc svůj studijní průkaz, takzvaný index. Ten s sebou musí nosit na schůzky, které jsou naplánované jednou týdně, a pokud budou docházet pravidelně, čeká je na závěr akademického roku slavnostní promoce.

Zájem byl velký

Na několik zájemců se proto vůbec nedostalo. Budou mít ale šanci se přihlásit i v příštím školním roce. To, že se dětská univerzita otevřela zrovna v Sokolově, není náhoda. Fakulta strojí Západočeské univerzity totiž oslovila školy, se kterými spolupracuje. Druhá dětská univerzita se tak otevře také na Integrované střední škole v Chebu, která je rovněž partnerskou školou.

autoři: Jitka Čmoková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio