Důvodů, proč zápasíme se zuby moudrosti, je celá řada

16. červenec 2019

Zuby osmičky jakoby příroda vymyslela jen proto, aby lidem dělaly problémy. Podle stomatologa MUDr. Pavla Vlnaře jakmile osmičky začnou zlobit, zlobí stále. Pacienti potom velmi často končí u stomatologů specializujících se na trhání právě těchto zubů.

Vytrhnout je třeba také osmičky, které nejsou plně prořezané a tento stav je dlouhodobý. „Takový zub nejde dobře vyčistit, má okolo sebe kapsu měkkých tkání, kam se dostane jídlo, začne tam kvasit a my s tím máme problémy. A stane se to, že nás bolest chytne někdy v průběhu roku. Ideálně na exotické dovolené doporučuji řešit potíže s osmičkou,“ říká ironicky Pavel Vlnař a znovu zdůrazňuje vhodnost vytržení takového zubu.

Naopak zuby moudrosti plně prořezané, zdravé a funkční není podle něj nutné trhat. „Dostává se ke mně i hodně pacientů, kteří mají doporučení na vyndání osmiček, zubů moudrosti, a přitom s nimi nikdy neměli žádnou potíž. Pak skutečně není důvod ten zub trhat,“ vysvětluje Vlnař, „trháme až zuby, které nedokážeme vyřešit jinak než extrakcí, v případě, že s nimi již potíže byly.“ 

Vedle problematického prořezávání bývají zuby moudrosti zkažené, nejdou opravit nebo vadí opravě vedlejších zubů sedmiček, které jsou z pohledu užití cennější. Někdy také zhoršují stav po ortodontické léčbě. Výjimkou není ani to, že kvůli svému špatnému uložení osmičky způsobují záněty. V takových situacích platí, že zub moudrosti musí ven.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.