Dům s Loosovými interiéry na Klatovské 19 by měl být přístupný

10. září 2018 12:33

Plzeň má novou architektonickou studii na využití městského domu na Klatovské třídě 19 s interiéry od architekta Adolfa Loose. Zatím jsou přístupné jen výjimečně.

Jedny z nejkrásnějších Loosových interiérů v Plzni si lidé mohou zatím prohlédnout jen výjimečně, ale po úpravách za zhruba 100 milionů korun by zde mohlo sídlit Muzeum generála Pattona či kavárna. Studii vypracoval brněnský architekt Ludvík Grym, který už navrhl rekonstrukci Loosova interiéru v Bendově ulici. V objektu by mělo být i informační centrum o Loosovi a jeho interiérech v Plzni, prodej vstupenek do těchto bytů, případně knihovna a menší studovna. Mohla by se sem přestěhovat i městská organizace Plzeň - TURISMUS.

Počítá se i s využitím dvora, kde by byla vojenská technika, a sklepa, kde by byl bunkr imitující Plzeň během náletů. Spojení Loosových interiérů a téma 2. světové války není náhodné. Po nucené emigraci rodiny Semmlerových zde sídlilo velitelství wehrmachtu. V pánském salonu, kde byla na konci války podepsána kapitulace německé posádky, se generál Georg von Majewski před přítomnými americkými vojáky na místě zastřelil. Po válce komunistický režim Semlerovým dům zabavil a nadále jej využívala až do roku 2002 Československá armáda.

Ostatní Loosovy interiéry lákají na kulturní program

V Plzni je nyní možné navštívit několik interiérů od významného architekta Adolfa Loose. Jsou to byty Krausových a Voglových v Bendově 10 a na Klatovské třídě 12 a Brummelův dům v Husově 58, takzvaná Semmlerova rezidence na Klatovské třídě 110 je v současné době v rekonstrukci. Po prázdninách se do Loosových interiérů opět vrátil pestrý kulturní program. Již zítra to bude vernisáž fotografií Brundibár z ghetta spojená s přednáškou, dále se chystá kurz charlestonu nebo divadelní představení. Více o akcích pro veřejnost naleznete na stránkách adolfloosplzen.cz

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová
Spustit audio