Dudy, které hrají od Ameriky po Austrálii

19. únor 2020

Hudební nástroje z jeho dílny hrají už na několika kontinentech. Vyznačují se precizním zpracováním i zvukem, který je výsledkem mistrovské práce. Lubomír Jungbauer ze Stoda, se výrobě dud věnuje s velkou láskou a pokorou, letos v únoru oslaví kulaté životní jubileum – 70 let.

Hudební nástroje z dílny Lubomíra Jungbauera hrají už na několika kontinentech. Vyznačují se precizním zpracováním i zvukem, který je výsledkem mistrovské práce

Lubomír Jungbauer se narodil 24. února roku 1950 na samotě Hvězda nedaleko od Karlových Varů. V 80. letech minulého století se seznámil s Františkem Jarošem, žákem pana Janečka z Vejprnic. Oba byli výrobci dud. Lubomír Jungbauer poté sbíral zkušenosti v národopisných muzeích a archivech. Své první dudy postavil v roce 1981.

Dudy s květem ze stodské dílny

V dílně ve Stodu vyrábí dudy, které konstruuje tak, aby hra na ně byla snadná - a to i pro nejmenší dudáky. Vymyslel také celou řadu výrobních úprav, které usnadňují hru i ladění nástrojů. Vyrábí dudy v F, G, Es, D a e moll ladění a zabývá se také restaurováním starých dud. Jeho dudy hrají od Ameriky po Austrálii. A „poznávací“ znamení kromě skvělého zvuku a precizního zpracování? Všechny dudy z dílny Lubomíra Jungbauera nesou na měchu znak květu.

K životnímu jubileu nejen za všechny dudáky, kteří hrají na jeho nástroje, gratulujeme a přejeme hlavně hodně zdraví!

autor: Miroslav Šimandl | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio