Druhý bývalý sklad sovětské jaderné munice u Míšova už je také přístupný veřejnosti

24. květen 2022 09:50, aktualizováno

V železobetonových bunkrech v brdských lesích bývala uskladněná sovětská jaderná munice. V jednom z bunkrů už několik let nadšenci provozují muzeum zaměřené na jaderné zbrojení. Druhý ze skladů je přístupný od uplynulého víkendu.

Skupina nadšenců o víkendu v brdských lesích u Míšova zpřístupnila veřejnosti druhý ze dvou bývalých skladů sovětské jaderné munice. V tom prvním už několik let Nadace Železná opona provozuje ATOMMUZEUM, které přibližuje jaderné zbrojení. Další železobetonový sklad bude věnován vesmíru a energiím. V jedné z podzemních kójí je už nově přístupná výstava Energie a civilizace, která ukazuje závislost našeho blahobytu na zdrojích energie.

V první ze čtyř kójí najde návštěvník 43 panelů, na kterých jsou zobrazeny všechny tipy energií, které za existenci lidstva byly vymyšleny a sloužily pro zlepšení života. V dalších kójích bývalého skladu budou expozice Základy kosmonautiky, Pohledy do vesmíru a Existence mimozemských civilizací.

"Do března 1990 tu byly uskladněny sovětské jaderné hlavice, v červnu toho roku pak vše převzala armáda. "Měřili jsme zde radiaci. Dostanete dokonce menší dávku než nahoře na povrchu, protože jste kryti několikametrovou vrstvou betonu," říká Václav Vítovec.

ATOMMUZEUM v lese mezi Míšovem a Borovnem je otevřené každou sobotu od 13 hodin. V případě zájmu je možné domluvit i mimořádnou skupinovou prohlídku.

"Nesahejte tady na elektriku, dávejte pozor na schody klopené na druhou stranu a oblékněte se, je tady stálá teplota 7 stupňů Celsia," dodává Václav Vítovec.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio