Drobné historické památky z Karlových Varů nenápadně mizí

Historické zábradlí, staré patníky a zbytky původního osvětlení. To jsou historické detaily, které patří k lázeňskému koloritu Karlových Varů a ty jsou v ohrožení.

Centrum Karlových Varů je pověstné množstvím drobných historických památek. Patří k nim původní litinové zábradlí, nepoužívané osvětlení a téměř zapomenuté dobové reklamy. Kdysi moderní detaily promenád se z lázeňské zóny kvůli špatné údržbě anebo necitlivým stavebním zásahům postupně ztrácejí.

„Detail je součástí celku, a tak bychom se k němu měli chovat. Je to mravenčí práce vzbudit vědomí, že to je důležitá součást našeho životního prostoru,“ řekl Petr Kropp, vedoucí Kanceláře architektury města Karlovy Varů.

Drobné architektonické památky jako zbytky původního osvětlení anebo sto let staré litinové zábradlí jsou nedílnou součástí lázeňské zóny a identity města. „Je třeba je doplnit současnou funkcí. Není to otázka se jich zbavovat. Naopak se musí chránit a hlavně udržovat,“ podotkl Kropp.

Každý by měl památky chránit

K historickým patníkům a rozcestníkům se jako vlastník často nikdo nehlásí a z území města nenápadně mizí. Litinové ozdoby, sloupy a zábradlí patří městu a zejména ty v odlehlých ulicích nejsou v dobrém stavu. Podle Petra Kroppa je to na nás pracovat s detailem, který je ještě velice dobře zachován a památky udržovat.

Historik Jiří Klsák je v současné době zastupitelem. Podle něho město v současné době nemá koncepci, jak chránit drobné zapomenuté památky lázeňského města. Historické detaily také často patří soukromníkům. „Věci, které časem získávají historickou hodnotu by měl kdokoliv, na jehož pozemku to je, ošetřovat a chránit,“ prohlásil Klsák.

Památková péče je složité téma

Ochrana drobných historických objektů má svá úskalí. K městu sice patří, oficiální památková ochrana se na ně nevztahuje. Často jim navíc podle Jiřího Klsáka přehnaná péče škodí.

„Je to věčný problém. Buď ty původní věci nechat v autentickém prostředí. To riskujeme, že je někdo ukradne. Nebo je zajistit jiným způsobem. Pak jejich autenticitu likvidujeme,“ řekl Jiří Klsák.

Na situaci reaguje také kancelář architektury města. Připravuje jakýsi návod, jak rozvíjet zanedbaná veřejná prostranství, včetně opomíjených historických detailů. Do práce zapojí i veřejnost. Dokument má být hotový v průběhu jednoho roku.

autor: Zdeněk Trnka | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio