Dřišťály využijete na zahradě, v kuchyni a jako léčivku

20. květen 2020

Na pohled zaujmou listy, květy i plody. Keře rodu dřišťál (Berberisú) rostou v našich zeměpisných šířkách po celé Evropě, v Asii, severní Africe i Severní Americe. Dřišťál obecný (Berberis vulgaris) dorůstá 2 až 3 metry do výšky i šířky a je opadavý.

„Rod Berberis má kolem 500 kultivarů, opadavých, neopadavých i částečně opadavých. U nás se můžeme setkat s několika desítkami z nich, osvědčených a hodně pěstovaných je kolem 20. Dřišťály kvetou na konci jara, v květnu a začátkem června, žlutými květy. Plody dozrávají koncem září, někdy v říjnu, jsou to oválné bobule červené barvy, u všech dřišťálů jedlé,“ říká plzeňský zahradník Václav Tolar.

Sušené plody dřišťálu obecného

Upotřebení plodů

Plody dřišťálu mají mírně nakyslou chuť, obsahují hodně vitaminu C. Můžete jimi nahradit citrón nebo limetku. Ze sušených se dělá čaj, z čerstvých marmeláda, sirup, kompotují se s ovocem nebo se jimi ochucuje pečené či grilované maso. „Doporučuji přidat je až těsně před dokončením, kdy pod vysokou teplotou trouby nebo grilu prasknou a vypustí svou kyselou šťávu na maso,“ radí zahradník.  

Dřišťál jako léčivka, pozor na předávkování

Plody, kůra i listy dřišťálu patří mezi léčivé prostředky lidové medicíny. Normalizují trávení, působí žlučopudně, močopudně a protizánětlivě. Dále údajně snižují krevní tlak, zastavují průjmy, pomáhají při jaterních a žlučníkových potížích, při silné bolestivé menstruaci a při vaginálních mykózách.

Pozor ale, ve vyšších dávkách je dřišťál toxický a nesmí se užívat dlouhodobě. U plodů je max. doporučená denní dávka 1 až 2 čajové lžičky, u přípravků z bylinných lékáren vždy dodržujte předepsané dávkování. Dřišťálu by se měly vyhnout těhotné a kojící ženy a lidé s nemocnými ledvinami. Nedávejte ho ani malým dětem.

Dřišťál obecný (Berberis vulgaris) - keř

Keř vám zkrášlí zahradu

Jako okrasný prvek na vaší zahradě bude dřišťál působit po celý rok, zejména v případě, že si vyberete neopadavý kultivar. „Některé jsou zbarvené dozlatova, další jsou panašované, ten list je zeleno-bílo-růžový nebo karmínově červený, přes purpurovou až do fialova. Zahradu nám krásně rozsvítí,“ vychvaluje dřišťály Václav Tolar. 

Výsadba

V zahradnictvích se obvykle prodávají kontejnerované dřišťály a takový můžete vysadit během celého vegetačního období, až do zamrznutí půdy. Líbit se vám bude na slunném nebo polostinném stanovišti, ve stínu přichází o pestrobarevné zbarvení listů.

„Jediné co dřišťálům vadí, je převlhčená půda. Bude vděčný za humózní půdu, ale ta musí být propustná. Jinak je dřišťál nenáročná rostlina a většinou vydrží i silné mrazy,“ ujišťuje odborník.

Zálivka

Po výsadbě až do zakořenění udržujte bal a zeminu okolo vlhké. Následně už zalévat nemusíte, pouze v případě velkého sucha. Ani pak nezalévejte každý den, raději jen jednou za týden až 10 dní, ale vydatně.

Řez

Dřišťál se vyznačuje velkými pevnými trny. Rukavice a plotostřih nebo pákové nůžky, to jsou pomůcky, bez kterých se neobejdete při jeho řezu.

„Na jaře, kdy rostliny zmlazujeme, vybereme u vzrostlého keře tak třetinu starého dřeva. U země ustřihneme, abychom podpořili tvorbu nových výhonů. Pokud toto zopakujeme každý rok na jaře, jednou za 3 až 4 roky úplně celou rostlinu zmladíme,“ vysvětluje zahradník Václav Tolar, „bude olistěná a v kondici. Jestliže dřišťál budeme stříhat na živý plot, provedeme to v předjaří, kdy ještě nemá listy. Aby byl plot pěkný po celou sezonu, uděláme řez znovu v létě.“

Množení

Dřišťál si můžete namnožit buď vegetativně řízky, nebo generativně ze semen.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio