Dřevěný most ve Svatošských skalách dosluhuje. A náhrada zatím není

15. květen 2018 15:40

Unikátní přírodní památku Svatošské skály u Karlových Varů navštíví denně stovky turistů. Buď pěšky, nebo na kole.  Přímo uprostřed chráněné lokality překonává řeku Ohři visutá dřevěná lávka, zavěšená na ocelových lanech.  Dlouhodobě je ale přetížená a zvyšujícímu se náporu turistů přestává stačit.

Dřevěný most vznikl u Svatošských skal dávno před tím, než ho začali v hojné míře využívat cyklisté. Kdysi byl určený zejména pěším návštěvníkům. V současné době ale leží na oblíbené cyklotrase mezi Karlovými Vary, Loktem a Sokolovem. Cyklostezka je navíc součástí krajské cyklostezky, vedoucí až na hranici s Německem.

Dřevěný most je ve vlastnictví města loket nad Ohří, které zajišťuje jeho opravu a údržbu. Stav lávky ale v současné době není příliš dobrý.

Dřevěný most ve Svatošských skalách přestává stačit zvyšujícímu se náporu turistů

„Důkladné kontroly provádí specialista pravidelně. A povolení k provozu lávky dostáváme vždy pouze na tři měsíce,“ vysvětluje místostarosta Lokte Petr Zahradníček.

„Řešením situace bude samozřejmě očekávaná výstavba nového mostu u bývalého areálu letního tábora. Nové přemostění by uvítali i záchranáři. Zatím se ale stavět nezačalo,“ doplnil Zahradníček.

Klíčové pro výstavbu mostu je získání pozemků pod bývalým pionýrským táborem, s rozvíjejícím se volnočasovým areálem. Parcely chce krajský úřad koupit od současného vlastníka, kterým je Česká pošta. Obě strany se ale nemohou dohodnout na výši prodejní ceny.

Dřevěný most ve Svatošských skalách přestává stačit zvyšujícímu se náporu turistů

Cílem krajského úřadu je získat od státní firmy pozemky bezúplatným převodem. „Požádali jsme o pomoc ministerstvo vnitra. Na výsledek ale stále čekáme,“ komentuje situaci hejtmanka Jana Vildumetzová.

Diskuse o způsobu prodeje pozemků ve Svatošských skalách trvají téměř jeden rok. A stav původní dřevěné lávky se stále postupně zhoršuje.

autor: zdt
Spustit audio