Dřevěný most v Radošově čeká oprava. Stát bude přes půl milionu korun

6. březen 2018 08:20
Zprávy

V Radošově na Karlovarsku připravují částečnou rekonstrukci repliky historického dřevěného mostu.  Specializovaná firma bude vyměňovat především hnilobou poškozené trámy. Práce by měly začít v průběhu letošního roku.

Replika radošovského mostu přes řeku Ohři je stará pouze 15 let. V loňském roce ale sondy odhalily poškození mostní pojezdové komunikace, která je dřevěná. Sondy zjistily i to, že hniloba napadla také trámy, ukryté pod pojezdovou částí.

Poškození způsobily nadměrný provoz automobilů a působení zimního posypu. Na agresivní podmínky současné dopravy přitom dřevěná vozovka nikdy stavěna nebyla. Tím spíš, že současný most je replikou někdejšího zastřešeného mostu z 18.století, který měl původně sloužit pouze pěším, anebo lehkým povozům. V polovině 80. let minulého století ale kompletně shořel.

Opravy dřevěné vozovky začnou v průběhu letošního roku. Podle starosty Aleše Labíka to ale bude pravděpodobně uprostřed léta a práce potrvají přibližně dva měsíce. Radnice za ně zaplatí téměř 600 tisíc korun.

Poškození dřevěného mostu v Radošově

Výměna mostních trámů přitom nebude jednoduchá. Za pomoci jeřábů bude nutné vyměnit všechny uhnilé prvky konstrukce. Dočasně z mostu zmizí dřevěné hrazení, které odděluje chodníky od pojezdové části. Hrazení přitom tvoří rozměrné části hrubě opracovaných kmenů.

Radošovský most musela radnice opakované opravovat i v uplynulých letech. Poškození ale způsobili neukáznění řidiči nákladních vozidel. Nástavby nákladních aut poškodily trámy střechy. V loňském roce radnice nechala opravit i předpolí mostu, v těsné blízkosti železničního přejezdu. I tato dřevěná konstrukce byla po 15 letech značně poškozena hnilobou.

Letní opravy radošovského mostu budou mít vliv na dopravu.  V průběhu stavebních prací bude most pro automobily zcela uzavřen. 

autor: zdt
Spustit audio