Dramatický boj o život mláděte lemura kata

3. duben 2008

Neuvěřitelnou vůli přežít, která překvapila i zkušené chovatele z královédvorské zoo, projevilo mládě lemura, které se narodilo minulý týden ve středu. Včera bylo těžce zraněno, přesto byl podniknut pokus o jeho záchranu. Mládě se však nedařilo po operaci vrátit matce. proto mu poskytla od úterního večera do středečního dopoledne náhradní péči zooložka ing. Zdenka Jeřábková. Včera dopoledne se podařilo mládě úspěšně vrátit matce. V současné době si společně s ostatními lemury užívají sluníčka na Ostrově lemurů.

Zoo Dvůr Králové chová lemury kata již od roku 1999, ale odchov se dlouho nedařil. Skupina lemurů byla nejprve pouze samčí, potom byly získány i samice. V roce 2004 již byla vytvořena stabilní skupina pěti samic a jednoho samce, ale žádné mládě se nenarodilo. Samice byly tlusté, a protože i to by mohlo bránit jejich zabřeznutí, byla jim nasazena dieta. Během pár měsíců sice byly krásně štíhlé, ale bez výsledku. Na podzim roku 2005 byl proto ve skupině vyměněn samec, místo původního Kuna přišel samec Pepíno z pražské zoologické zahrady. Spojování samic s novým samcem sledovali ošetřovatelé s obavami, protože u lemurů jsou dominantní samice, a nového samce čekalo dokonce pět samic najednou. Novou situací se však nenechal zaskočit a po připuštění samic okamžitě popadl první, která běžela kolem, a začal jí ihned pářit. Druhý den byla unavená celá skupina, takže bylo zřejmé, že se opakovaně pářil se všemi samicemi. V roce 2006 i v roce 2007 se mláďata rodila, ale dominantní samice Marona nechala přežít jenom dvě svá vlastní. V letošním roce byla Marona před očekávaným obdobím porodů oddělena a tato taktika slavila úspěch. Dne 14. 3. porodila dvojčata samice Singra, 18. 3. jedno mládě oddělená Marona, 23. 3. dvojčata samice Fiana a 26. 3. jedno mládě samice Hira. Do včerejšího dne byla všechna mláďata v pořádku a samice o ně vzorně pečovaly. Ve skupině však zůstala ještě samice Mora, která zatím žádné mládě neporodila.

Ta včera ráno začala napadat všechna mláďata ve skupině a nakonec ošklivě zranila mládě samice Hiry. Mládě mělo roztržené bříško i střevo, a tak bylo rozhodnuto o jeho utracení. Mládě však projevovalo takovou vůli k životu, že se ho po přesvědčování zoology E. Kočnerem a Z. Jeřábkovou pokusil MVDr. Jiří Váhala zachránit operací. Sám však byl přesvědčen, že takhle zraněné mládě nemůže přežít. Po operaci mládě dostalo antibiotika a analgetika a bylo vráceno do expozice. Samice Mora byla mezitím oddělena a přestěhována. Mládě však bylo zesláblé a matce se nedařilo je uchopit. Mládě statečně bojovalo a pokoušelo se za matkou plazit po všech čtyřech. To je u takhle starého mláděte velmi neobvyklé, protože první týdny života se mláďata lemurů kožíšku matky vůbec nepustí. Drama trvalo téměř čtyři hodiny a ošetřovatelé i zoologové již byli několikrát rozhodnuti jeho utrpení zkrátit.

Vitalita mláděte však vždy telefonát veterinárnímu lékaři zastavila. Nakonec Hira mládě uchopila a vyskočila s ním nahoru do větví, bohužel ho však neudržela a mládě spadlo z výšky asi dvou metrů na podlahu a zůstalo bezvládně ležet. Samice je ještě zvedla, položila na parapet a zůstala u bezvládného tělíčka smutně sedět. Ošetřovatelky šly pro domněle mrtvé mládě do expozice, ale když je vynesly ven, začal se jim malý z posledních sil zmítat v ruce a pískat. To všechny tak ohromilo, že byl učiněn poslední pokus o jeho záchranu. Mládě převzal zkušená zooložka ing. Zdeňka Jeřábková, která mládě umístila do teplé ponožky a dala si ho za tričko, aby mládě bylo v teple a slyšelo tlukot srdce. Večer a v noci je opakovaně krmila náhradním krmením a zahřívala. Ráno všichni netrpělivě očekávali její příchod do práce, ale nikdo nevěřil, že zesláblé mládě noc přežilo.

Jaké však bylo nadšení, když chovatelům ukázala malého lemura plného energie, který jí radostně začal šplhat po vlasech. Malého samečka ještě prohlédl lékař, který svolil k jeho návratu do skupiny. Zvířata, která dočasně přijdou o mláďata, je však velmi špatně přijímají zpět a ve většině případů se to nezdaří. Proto všichni napjatě očekávali, jak se zachová samice Hira. Ošetřovatelka dala do expozice krmení, které lemuři milují, aby ve skupině odvedla pozornost. Mezitím vstoupila dovnitř paní Jeřábková s mládětem. Okamžitě se na ní soustředila veškerá pozornost matky, která mládě sledovala očima a zkoušela se k zooložce dostat. Trochu tomu bránila další samice, která byla také zvědavá, ale Hiře se podařilo seskočit na pařez před zooložkou a napřáhla s jednoznačným význam packy k mláděti. Zooložka jí ho opatrně předala a Hira si mládě nadšeně přitiskla na hruď. Hned začala mládě čistit, olizovat a za chvíli ke spokojenosti všech také krmit. Po chvíli odpočinku byli lemuři vypuštěni na sluníčko na Ostrov lemurů. Za chvíli Hira s mládětem bez problémů běhala v korunách stromů, i když bylo vidět, že si mládě velmi hlídá.

Malý sameček však ještě vyhráno nemá, po náročné operaci se může objevit infekce, ale všichni zaměstnanci zahrady mu drží palce, aby vše dobře dopadlo. Málokdy se totiž u zvířat setkávají s takovou bojovností a vůlí přežít. Tak mu držte palce i vy!

autor: JMys
Spustit audio