Dovolenou je možné strávit i na majáku

2. září 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Na Hvaru po půlroční rekonstrukci otevírají fotbalové hřiště. Stále více cizinců se zajímá o koupi nemovitosti v Chorvatsku - největší zájem je ze strany Maďarů, Čechů a Norů. V Omiši sanovali rok a půl zavřený obchod. Netradiční dovolenou lze prožít na majáku.

Dnes mají na ostrově Hvar velkou událost. Po půlroční rekonstrukci tam otevírají fotbalové hřiště. Oprava spočívala v tom, že přírodní trávník, kterému se kvuli suchu nedařilo, vyměnili za umělý. Slavnost začala už v poledne zápasy juniorů, žen a fotbalových veteranů. Hlavní zápas se hraje od půl šesté a nastoupili proti sobě domací Hvar a výběr splitského Hajduku.

Chorvatský tisk píše o tom, že stále přibývá zahraničních zájemců o koupi nemovitostí. Největší zájem je ze strany Maďarů, Čechů a Norů. V této balkánské zemi muže ale cizinec nemovitost vlastnit pouze jako právnická osoba. Nejdražšími a nejprestižnější lokalitou je Dubrovnik, na druhém místě potom pás od Šibeniku po Makarskou.

Pri návštěvě nemovitosti si nechte předložit všechny důležité doklady a zkontrolujte, jestli jsou v pořádku. To tu totiž nebývá pravidlem. Dům bez stavebního povolení vám mohou chorvatské uřady nechat zbourat. Zjistěte si také, jak velký pozemek je kolem nemovitosti, protože v Chorvatsku neexistuje nařízení, jak daleko od sebe mají rodinné domy stát. Nebylo by příjemné místo výhledu na moře koukat sousedovi do spižírny.

V Omiši sanovali rok a půl zavřený obchod. Omišský hygienik Nediljko Ribičič nařídil sanačním dělníkum použít neprodyšný ochranný oděv, rukavice a masky na obličej, protože market byl plný zkaženého zboží. Z obchodu bylo odvezeno 6 kontejnerů odpadu ke zničení do Splitu.

Tip na výlet nebo třeba na příští dovolenou: majáky na chorvatských ostrovech a mysech jsou místy, kde lze prožít jinou, mimořádnou dovolenou. Vyberte si maják nedaleko nějakého turistického střediska nebo naopak jeden z majáků na širém moři, ležící daleko od hluku a shonu všedních dnů - prostě maják, který je pravým "miniaturním rájem". V Dalmácii jsou to třeba Prisnak, Pločica nebo Struga, na severu v okolí Istrie potom Savudrija nebo Svety Ivan.

Ceny a kurzy:

V síti čerpacích stanic INA vás litr Euro Supru 95 přijde na rovných 8 kun. Nafta stojí 7,60 kuna. Jinde jsou pohonné hmoty o něco dražší..

Splitská banka vám za 100 českých korun dá 25,32 kuna a za 100 slovenských korun 18,99 kuna. Za euro dostanete 7 kuna 26 lipa.

Počasí:

U moře bude v neděli slunečno a teplo. Ranní teploty 16 až 21, odpolední 23 až 28 stupňů. Foukat bude slabý severozápadní vítr nebo - hlavně ráno - mírná bura.

Na jachtaře čeká severozápadní vítr 6 až 12 uzlů. Během dne pak bezvětří. Moře bude mezi jedničkou a dvojkou, viditelnost 20 až 30 kilometrů.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu