Dostavba R6 jen tak nebude. ŘSD zapomnělo vykupovat pozemky

18. červen 2014

Dostavby rychlostní silnice R6 mezi Karlovými Vary a Prahou se motoristé v nejbližší době nedočkají. Karlovarský kraj totiž získal z Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) seznam pozemků, které měly být kvůli důležité spojnici mezi Karlovými Vary a Prahou vykoupené. Takových pozemků je ale hodně málo. Vedení kraje je informací znechucené.

Celé čtyři roky se snažil hejtman Josef Novotný získat o výkupu pozemků kvůli stavbě R6 z ŘSD a ministerstva dopravy informace, jak vše pokračuje. Až po zvolení nové vlády a změněn vedení státního podniku seznam dostal a nestačil se divit.

„Ten stav výkupu pozemků je velmi špatný. Většinou se to pohybuje někde kolem 70 procent v nejlepších případech, ale spíš je to 40, ale i 25% a podobně,“ říká karlovarský hejtman.

Josefu Novotnému se situace nelíbí. Na druhou stranu ale říká, že když v minulosti někdejší lídr Věcí veřejných Vít Bárta coby ministr dopravy uvedl, že v polích silnice stavět nebude, museli se k tomu takto postavit zřejmě i úředníci Ředitelství silnic a dálnic a na výkupy proto nijak nechvátali.

„Doufám, že teď se to rozhýbe a doufám i to, že se nám podaří uhájit, aby ŘSD bylo tady v Karlovarském kraji, protože jsem zaznamenal signály, že by se některá ředitelství měla sloučit. Ale já si myslím, že ředitelství v Karlových Varech by v každém případě mělo zůstat, protože kdo jiný se potom bude starat o silnici R6 do Prahy než Karlovarský kraj,“ dodává hejtman Novotný.

Největším problémem je prý nedostatek peněz

Už v minulosti ministerstvo dopravy tvrdilo, že na dostavbu R6 nejsou peníze. Podle hejtmana Josefa Novotného je to ale nesmysl. Finance jsou a nejenom na stavbu, ale i výkupy pozemků. Jenomže na R6 se zřejmě nedostane.

„Já jsem minulý týden jednal s ministrem dopravy Prachařem. Ten mě ubezpečil, že na výkupy má dostatek peněz. Je tam připraveno 100 milionů korun. A má i peníze na stavbu, pokud by ovšem ty stavby byly připraveny a bylo tam stavební povolení. V současné době je v tom fondu zhruba 13 miliard korun, ale vzhledem k tomu, že ty stavby nejsou připravené, tak se nedá investovat,“ doplňuje Josef Novotný.

Rychlostní silnice R6

Problém je i v tom, že Karlovarský kraj se bez této silnice neobejde. Firmy, které by zde chtěly stavět továrny, kvůli špatnému spojení do vnitrozemí, raději odchází jinam.

„Když se postavila dálnice kolem Tachovska a Plzeňska směrem na Rozvadov a na Prahu, to tam výrazně ožilo. Kolik je tam dneska investorů a podobně. Ať se tam každý jeden podívat. To je to samé tady. Pokud tu silnici nebudeme mít, tak opravdu ten rozvoj toho kraje bude velmi problematický,“ upozorňuje hejtman Novotný.

Stát na Karlovarský kraj moc nemyslí, domnívají se politici

Podle náměstka hejtmana Miloslava Čermáka je smutné, že v minulosti žádná velká pomoc od státu do Karlovarského kraje nešla a výkupy pozemků na dostavbu R6 jsou toho důkazem.

„Bojím se, že tomu tak opravdu je. R6, která je hodně důležitá pro náš hodně zaostalý region, je teď na velmi nízkém místě a ta léta, co se říká o dokončení, rok 2100, je právě ukázka toho, že na nás stát v tuto chvíli moc nemyslí,“ domnívá se Čermák.

Rychlostní silnice R6 z Karlových Varů do Prahy měla být dokončena v roce 2025. Podle posledních informací se zřejmě termín posune na rok 2030.

Rychlostní silnice R6
autor: Radim Jehlík
Spustit audio