Dostat se do UNESCO byla legrace, pravá práce teprve přijde, říká starosta Božího Daru

22. červenec 2019 10:00

Jáchymov, Boží Dar nebo Horní Blatná. To jsou krušnohorská města, která se díky zápisu tamních hornických památek na seznam UNESCO dostanou do mezinárodního povědomí. Co je teď čeká?

Hornické památky v Krušných horách se před více než týdnem staly součástí světového dědictví UNESCO. Kromě prestiže to ale pro dotčená města znamená také zodpovědnost. Vedle péče o historické objekty a krajinné oblasti se musí připravit i na nárůst turistů. A to nejen českých, ale i zahraničních.

„Bylo to 20 let úsilí, které začala saská strana, a my jsme se k tomu připojili. Myslím si, že teprve teď ta pravá práce přijde. Musíme vylepšit dopravní infrastrukturu včetně parkování a turistických cest. Dostat se do UNESCO byla svým způsobem legrace, pravá práce teprve přijde,“ uvedl starosta Božího Daru Jan Horník.

Dopravní infrastruktura a propagace jako základ

Potřebu vytvořit solidní turistické zázemí, především v podobě kvalitní dopravní infrastruktury, potvrdil i starosta Jáchymova Bronislav Grulich: „Pokud bude chtít někdo navštívit památky přímo tady ve městě, je potřeba zaparkovat na náměstí Republiky, kde je situace s parkováním poměrně tristní.“ Jáchymov náměstí postupně opravuje a přidává potřebná parkovací místa. Na nákladnou rekonstrukci za víc než 100 milionů korun chce získat finanční podporu z Karlovarského kraje.

Kromě nedostatečné dopravní vybavenosti by měla krušnohorská města společně pracovat i na propagaci hornických památek. Podle krajského radního Vojtěcha Franty je potřeba právě tuto aktivitu sjednotit, tak jak už to v současnosti funguje na saské straně Krušných hor. Právě v této oblasti by mohla česká hornická města spolupracovat s těmi německými obdobně jako při společné nominaci na seznam UNESCO.

Kromě toho musí jednotlivá města zajistit i rozvoj jazykové vybavenosti turistických center pro nové zahraniční návštěvníky. 

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související