Dopady války na Ukrajině by se mohly dotknout i staveb v Karlovarském kraji

Válka na Ukrajině napadené Ruskem by mohla mít dopady i na stavební práce v Karlovarském kraji, například na rekonstrukci Císařských lázní v krajském městě, dostavbu chebské nemocnice či stavbu Krejcarové lávky v Sokolově. Vyplývá to z informací, které má ČTK k dispozici. Konkrétní informace o prodloužení termínu ale kraj ani města zatím nedostala.

U rekonstrukce Císařských lázní už společnost Metrostav, která je hlavním dodavatelem, kraji oznámila, že je možné, že bude muset uplatnit klauzuli takzvané vyšší moci. Firma přišla o mnoho pracovníků z Ukrajiny, kteří museli narukovat.

Několikaletá rekonstrukce lázní, které jsou národní kulturní památkou, by měla podle plánů skončit v polovině roku 2023. Podobně by tomu mohlo být i u rekonstrukce a dostavby Nemocnice Cheb, kterou dělá stejná firma. S dokončením stavebních prací se počítá letos v červenci.

Firmy se odvolávají na vyšší moc

„My jsme zatím dostali jen upozornění, že by k takovému kroku mohlo dojít. Konkrétní žádost například o posunutí termínů ještě nepřišla. Až ji dostaneme, budeme se každou zabývat zvlášť. Musíme si také ujasnit s ministerstvem průmyslu nebo Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, zda se v případě, že firma přijde o zaměstnance, jedná o vyšší moc," řekl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Dalibor Blažek.

Oznámení o vyšší moci, tedy o nepředvídatelných překážkách, které mohou mít vliv na dokončení díla, obdržel také Sokolov v souvislosti se stavbou Krejcarové lávky. Hlavní zadavatel veřejné zakázky a investor stavby za 60 milionů korun je ministerstvo financí. Zda opravdu dojde na prodloužení termínu dokončení lávky, je podle vedení města předmětem jednání.

„Dopisy jsou o tom, že se odvolávají na vyšší moc. To znamená, že nechtějí garantovat, z důvodu cen či nedostatku materiálu, už několikrát odkládaný termín, tedy konec června. Město Sokolov opravdu není investorem, takže v tom nemáme žádné páky," uvedl sokolovský místostarosta Jan Picka.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související