Domovinka v Plzni plánuje rozšíření svých služeb

14. říjen 2019 07:20

V Plzni-Slovanech na území Chvojkových lomů by měl vzniknout nový domov se zvláštním režimem. Nabídne až 80 lůžek.

Město už má vlastní pozemky a na stavbu domova je připraveno 180 milionů korun. Nové zařízení by měla provozovat právě Domovinka, jenž pomáhá v krajském městě už přes 20 let a nabízí sociální služby. Provozuje například stacionář pro seniory, kteří už nemůžou ze zdravotních důvodů žít sami, dále denní stacionář nebo domácí hospicovou péči

„Mělo by vyrůst zařízení, kde budou dlouhodobě ubytováni lidé, kteří trpí například nějakou stařeckou nemocí: Parkinsonem, Alzheimerem. Bude tam zdravotní personál a sociální pracovníci, kteří se budou o ně starat. A hlavně Slovany jsou jediný městský obvod, kde takové zařízení není,“ řekl plzeňský radní pro oblast ekonomickou, majetkovou a bytovou David Šlouf.

Domovinka v současnosti funguje jako týdenní stacionář pro seniory a má kapacitu 29 lůžek. V novém domově se počítá s dalšími 80 lůžky navíc. Vzhledem k tomu, že agentura má stále plný pořadník pro nové klienty, tak stavbu nového domova vítá jako velice potřebnou.

Domovinka a Totem ruku v ruce

Podle vedení Plzně by v novém domově mělo najít zázemí i Mezigenerační a dobrovolnické centrum Totem. Důvodem je to, že centrum se postupně rozrůstá do dalších čtvrtí ve městě a nabízí stále více aktivit hlavně seniorům, kterých přibývá. V současnosti působí na Lochotíně, na Doubravce a na Nové Hospodě.

Podle Davida Šloufa je tedy na místě vytvořit pro Totem zázemí i na Slovanech. „V rámci projektu pro Domovinku by měly být i prostory pro Totem, což má úžasnou synergii v tom, že lidé, kteří tam budou ubytovaní, tak s těmi bude Totem pracovat, protože je to mezigenerační centrum. Zabývá se zejména seniory a aktivitami seniorů, takže to má podle mého názoru logiku,“ doplnil radní.

Ačkoliv mělo město už vypracovaný projekt, kvůli změnám ho muselo nechat přepracovat. Hlavním důvodem bylo to, že původně se uvažovalo o stavbě klasického domova pro seniory, ale plán se časem změnil na domov se zvláštním režimem. Muselo tak dojít ke změně výšky, dispozice i vnitřního uspořádání. Na tom se v současnosti pracuje, protože to nějaký čas zabere, tak stavba by podle odhadů mohla začít v roce 2022.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio