Domov pro seniory v Perninku získal prestižní ocenění

Domov pro seniory v Perninku na Karlovarsku získal certifikát Značka kvality v sociálních službách. Jedná se o páté zařízení v kraji, které se tohoto prestižního ocenění dočkalo.

Zástupci Domova pro seniory v Perninku na Karlovarsku převzali certifikát Značky kvality v sociálních službách. Certifikáty uděluje Asociace poskytovatelů sociálních služeb. Počet hvězd, kterým je označena kvalita zařízení, závisí na hodnocení v několika oblastech. Mezi ně patří například kvalita ubytování, stravování a kultura.

Museli jsme toho dost změnit, říká ředitel

„Určitě je za tím oceněním vidět spousta práce našich zaměstnanců i úsilí klientů, protože jich se to samozřejmě také dotklo. Je to určitý mezník v poskytování služby,“ reagoval ředitel domova Alfréd Hlušek. Podle něj ocenění předcházela řada změn.

„Museli jsme změnit některé postupy. V rámci té certifikace jsme dotáhli některé věci, které jsme měli rozpracované a rozjednané,“ popsal. Jednou ze zásadních změn je to, že domov je nyní rozdělený do samostatných domácností. „Péči dneska poskytujeme daleko individuálněji, než tomu bylo doposud,“ doplnil Hlušek.

Výlety i zábava

Lidé v domově mohou využívat řadu zájmových kroužků, například pletení, počítače nebo cvičení paměti. „Já zájmové kroužky moc nenavštěvuji, ale co se týče výletů, jezdíme do cukrárny do Ostrova, někdy máme jet také do Kyselky,“ řekl pan Antonín, který v domově žije už 14 let. „Péče se zlepšila, jsou na nás hodní, jsem s nimi se všemi spokojený,“ doplnil.

Titul musí obhájit

Ocenění Značka kvality má platnost tři roky, poté čeká domov seniorů jeho obhajoba. „Ta recertifikace probíhá takovým způsobem, že se provede opět certifikace ve všech pěti oblastech. Zkoumá se, jestli ta služba stále drží svou kvalitu a samozřejmě se hodnotí i to, jestli se služba někam posunula,“ vysvětlil zástupce Asociace poskytovatelů sociální péče ČR Petr Bráborec.

„Na téhle značce je cenné to, že ji nezískáte jednou a provždy. První certifikace se dělá po třech letech a každá další po čtyřech,“ vysvětlil Bráborec. Certifikát Značka kvality v sociálních službách získaly také domovy pro seniory Spáleniště v Chebu, v Lázních Kynžvart, sociální služby v Kynšperku a Denní stacionář Mateřídouška v Chodově. Všechny organizace obdržely čtyři hvězdičky z pěti.

autor: Jitka Čmoková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio