Domov klidného stáří v Žinkovech vylepšuje klientům podmínky pobytu

8. listopad 2010

Kvalitnější, modernější a pohodlnější bydlení nabídne klientům Domova klidného stáří v Žinkovech na jižním Plzeňsku nově rekonstruovaný objekt v areálu domova, do kterého se dnes začnou stěhovat jeho obyvatelé. Historická hrázděná stavba z roku 1900 disponuje po rekonstrukci především jednolůžkovými a dvoulůžkovými pokoji pro 27 klientů. Dosud žili senioři i po čtyřech až pěti lidech na pokoji. Další informace doplňuje Monika Zettlová.

Rekonstrukce starého objektu podstatně zvýšila komfort bydlení. Obnášela kompletní opravu sítí, střechy, výměnu oken a podlah, topení, uspořádání vnitřních příček a vybavení novým nábytkem. Náklady se pohybovaly kolem 34 milionů korun, z toho tři čtvrtiny se podařilo získat z dotace ministerstva práce a sociálních věcí, zbytek platil domov a jeho zřizovatel Plzeňský kraj. Rekonstrukce navazuje na loňské otevření nového pavilonu.

Celkem žije v žinkovském domově ve čtyřech objektech 107 seniorů, na čekací listině je dalších zhruba 60 zájemců o bydlení. O důchodce pečují víc než čtyři desítky členů personálu.

autor: čer
Spustit audio