Domácí játrovka se sušenými švestkami

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Aleny z Chodova u Karlových Varů

Suroviny:

400g vepřových jater
2 vejce
250g sádla
2 cibule
6 kuliček nového koření
3 bobkové listy
sůl, pepř
dezertní sladké víno
sušené švestky (vypeckované)



Postup:

Játra odblaníme, omyjeme, nakrájíme na kostky, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme bobkové listy , nové koření a vaříme 1 hodinu.
Mezitím vlijeme do jiného hrnce dezertní víno, přidáme sušené švestky a povaříme.
Nadrobno nakrájené cibulce a sádle osmahneme vajíčka, smícháme s uvařenými játry a společně rozemeleme na masovém strojku. Osolíme, opepříme a promícháme s povařenými švestkami. Plníme do sklenic nebo do krabiček od rostlinného tuku a necháme vychladit.

Poté podle potřeby mažeme na pečivo a dozdobíme okurkou, ledovým salátem či jinou zeleninou.


autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.