Doktorka Kateřina Cajthamlová: Čich můžeme trénovat pomocí čtyř druhů vůní

28. leden 2021

Největší procento vjemů nám sice zprostředkovává zrak, ale pokud se u nás nějaký problém s čichem objeví, zjistíme, jak je i ten důležitý. Doktorka Kateřina Cajthamlová vysvětluje, jak se změny čichu vyšetřují a jak jim můžeme předcházet.

Čich nám pomáhá mnoha způsoby. Poznáme například, zda potrava, kterou konzumujeme, není nějakým způsobem pokažená nebo znehodnocená. Pomocí čichu se můžeme orientovat také v emočním stavu našeho protějšku, zejména pokud má strach. Jeho prostřednictvím můžeme poznat i některé nemoci a pomáhá dokonce při výběru optimálního otce nebo matky dětí.

To, jak dobře cítíme, se týká horní části našeho dýchacího systému a souvisí to s kvalitou naší nosní sliznice, tedy čichového epitelu. Při otoku nebo zánětu nosních sliznic, který může nastat z mnoha různých důvodů, se nám čich změní nebo ho úplně ztratíme. To se může projevit i na odlišném vnímání chutí.

Doktorka Kateřina Cajthamlová vysvětluje, jak změny čichu vyšetřují lékaři. „Existují standardizované texty na čich, což jsou vlastně takové fixy nasycené esencemi. Používají se hlavně čtyři skupiny čichových vjemů. Jsou to: květinová vůně, jejímž typickým představitelem je růže, dále ovocná vůně (citron), kořenná vůně (hřebíček) a eukalyptová vůně. Tyto typické vůně se používají také při trénování čichu. Pokud ho někdo ztratí, tak by měl zhruba 2x denně po dobu 5 minut používat tyto jednotlivé čichové stimuly. Důležité je ale, používat při tréninku standardizované látky, jiné by mohly naopak uškodit.“

V audiozáznamu pořadu se také dozvíte, jak je pro správný čich důležitá hydratace nosní sliznice a jak o ni pečovat.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.