Doktor geologie s nohama kamzíka

18. leden 2016

Chodí po planetě Zemi skoro 60 let a stále se nepřestává divit a žasnout. Geolog Petr Rojík dokáže ve skalách, lomech i třeba v obyčejných kamenech číst dramatické a fascinující události vývoje Země staré stovky milionů let jako by se odehrávaly právě teď. To není jediná jeho vášeň.

Procestoval kus světa, Karlovarský kraj by ale za žádné místo nevyměnil. V krajině můžeme podle něj číst jako v otevřené knize. Také díky častým lomům nebo povrchové těžbě. S nadsázkou přirovnává Karlovarský kraj k americkému Coloradu.

Petr Rojík má za sebou desítky poutavých přednášek o geologii západních Čech pro veřejnost. K tomu stíhá psát knížky, vyučovat a samozřejmě pracovat. Je geologem ve společnosti Sokolovská uhelná, právní nástupce a.s. Tady se věnuje hlavně průzkumu druhotných využitelných surovin.

Firma se podle něj chová ke krajině zodpovědně a dokladem toho jsou i zrealizované nebo připravované rekultivační plány. Jako příklad uvádí třeba právě napouštěné jezero Medard po bývalém hnědouhelném lomu. I o takových na první pohled nudných tématech jako je těžba uhlí dokáže vyprávět s nadšením a zaujetím, že vás prostě vtáhne do děje, který se odehrával dávno v prvohorách.


Tip na přednášku
Kameny našeho domova, to je název přednášky geologa Petra Rojíka, které se můžete zúčastnit v sobotu 7. února od 17hodin v Muzeu Královská mincovna Jáchymov

Petr Rojík o geologii západních Čech také píše knihy. Tou nejnovější je kniha s názvem Geologie a nerostné zdroje Karlovarského kraje. Poutavé vyprávění o tom, po čem vlastně chodíme a přijde nám to úplně obyčejné. Petr Rojík má hned dvakrát vystudovanou geologii. Usedlého vědce však nečekejte.

Lidové písně vylidněného kraje

Koníčkem Petra Rojíka je kromě toho největšího, tedy geologie, folklór. Petr Rojík pochází z českoněmecké rodiny. Od malička tedy přirozeně trénoval němčinu a díky tomu dokáže i dnes jako jeden z mála Čechů číst dokonce i v německém švabachu staré původní písně, básně i vlastivědné a historické texty západního Krušnohoří a Kraslicka. Je členem Spolku přátel Němců a Německé kultury v Kraslicích.

Aby toho nebylo málo, je Petr Rojík také členem spolku, který usiluje o záchranu bývalé vysoké pece v Šindelové na Sokolovsku. Technická památka je v současné době v dost žalostném stavu. Její záchraně ale nic nebrání, dokud ji budou srdcem hájit a bránit lidé, jako je geolog Petr Rojík. Geolog tělem i duší, „Indiana Jones“ západočeské „šutrologie“.

autor: Pavel Halla
Spustit audio