Dokonce i za vaším tenisovým loktem může být žlučník. Březen je měsícem žlučníku

18. březen 2019

Příroda se pomalu začíná probouzet a je nejvyšší čas začít probouzet i naše tělo. Celostní medicína jaru přiřazuje element dřeva, nejvíce citlivým orgánem března je žlučník.

Je to nejdynamičtější období roku, kdy po klidné energii zimy, kterou jsme si spolu s přírodou drželi uvnitř, dochází k ohromné transformaci. Charakteristická barva jara je zelená, chuť kyselá, směr východ, charakteristický pro jaro je vítr, který přináší změnu.

Proto i v našich končinách střední Evropy máme masopust a následný předvelikonoční půst s tradicí postních jídel, což nás upozorňuje na změnu ročního období, které bývá nejnáročnější – je to začátek nového vegetačního cyklu. Odtud „jarní únava“. Kdo si nenashromáždil dostatek energie čchi během zimy – rozumným odpočinkem a spánkem (po vzoru celé přírody), tomu energie na jaře chybí.

Jak se o žlučník starat a jak ho léčit?

Veškeré přírodní síly směřují vzhůru, je to období růstu, venku začíná vše pučet. Pokud jsme přes zimu nenabrali dostatek sil, můžeme se ještě zachránit tím, že právě v tomto dynamickém období získáme potřebnou energii na nadcházející období.

Žluč je podle celostní medicíny esenciální zázračná tekutina, která vzniká v játrech a poté vtéká do žlučníku a je v něm uskladňována. V této souvislosti bývá žlučník nazýván „skladištěm“.

Žluč je zelenožlutá tekutina hořké chuti, jejímž hlavním úkolem je napomáhat procesu trávení. Je vylučována do tenkého střeva (dvanácterníku), kde pomáhá trávit potravu a tím podporuje i příslušnou činnost sleziny a žaludku.

Žlučník je připojený k játrům, navzájem jsou ve vztahu povrch-nitro. Játra a žlučník si vzájemně pomáhají a z toho se rodí smělost a odvaha.

Stav energie žlučníku určuje i míru odolnosti vůči silným stresovým činitelům (strach, hněv apod.) a jejich případnému vyústění do onemocnění.

Dráhu žlučníku můžeme ovlivňovat 44 akupunkturními body. Tento meridián, který vede od přední strany ucha, po vnější straně hlavy a celé vnější části těla, může představovat citlivý přijímač pro přijímání dění z vnějšího prostředí. Záleží jen na nás, jak citlivými budeme posluchači.

Žlučník má úzký vztah ke štítné žláze - když svou zátěž nezvládá, zatíží štítnou žlázu… Pojítkem obou je prvek železa - oba orgány se podílejí na látkové výměně tohoto prvku. U všech poruch se štítnou žlázou by se měla prozkoumat funkčnost žlučníku i jater.

Jaké jsou příznaky oslabení žlučníku?

  • bolesti kloubů - kyčlí, ramen, loktů (tenisový loket)
  • bolesti kolen z vnější strany
  • bolesti v podžebří - pocit tlaku a bolesti na obou stranách žeber
  • bolesti ramen a šíje
  • nespavost (probouzení se mezi 23 a 1 hodinou)
  • hořkost v ústech
  • žloutenka - zablokování sekrece žluči a její následné vnikání do krve, svalstva, pokožky atd. vyvolává příznaky žloutenky
  • střídání chladu a horka
  • nevolnost po jídle
  • nadýmání, pocit kamenů v břiše
  • časté bolesti hlavy - až migrény, bolesti vycházející ze šíje a krční páteře
  • při výrazném oslabení žlučníku dochází k jeho zánětu, tvoření žlučových kamenů, zánětu žlučníku a poté i nádoru.
  • zácpa
  • narušená žlučníková energie se může projevovat tlakem v očích (zejména v levém), suchost a zarudlost očí
  • ekzém

Které psychické projevy spojuje celostní medicína se žlučníkem? 

  • krátké a rychlé projevy zlosti
  • hysterie
  • cholerické vystupování
  • nadměrné přebírání zodpovědnosti za druhé
  • nedostatek kuráže, bojácnost, nerozhodnost
  • strach stát si za svými názory
  • vyhýbání se konfliktům a držení vše v sobě (pod pokličkou) - což může vyústit až do žlučníkové koliky. Žlučníkové kameny jsou vlastně jen zhmotněná, zkamenělá agrese a zloba.
  • hromadění materiálních i nemateriálních věcí, kterých se nechceme vzdát

Jak dostat žlučník do rovnováhy? 

  • odlehčit trávení (nejlehčí strava během roku – maso-opust)
  • omezit tučná a smažená jídla
  • vyhýbat se alkoholu, kávě
  • vyřadit veškeré chemické preparáty
  • vynechat živočišné produkty včetně mléčných výrobků a plísňových sýrů (na jaře se otelila kráva a mléko bylo pro telátko)
  • pití bylinkových čajů
  • zařazení zelených potravin, zejména zelených listů všeho druhu včetně listů z kedlubny, ředkviček, mrkve, zelí, kapusty, pampelišky, sedmikrásky, kopřivy atd. (viz velikonoční nádivka)
  • zařazení divokých bylin do jídelníčku
  • pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu
  • pro uzdravení a posílení žlučníku je zapotřebí věnovat se svému duševnímu stavu - spokojenost s chodem věcí je na prvním místě
  • láskyplné a klidné „trávení” názorů a postojů ostatních
  • své emoce ovládejme, dovolme si je procítit, uvědomit, pozorovat, ale nenechme se jimi ovládat
  • žlučník nesnáší tlak a časovou tíseň – dopřejme si tudíž klid, uvolnění a ČAS
  • vnitřní úsměv na svůj žlučník, přiložení dlaně na pravou stranu břicha

Které potraviny podle celostní medicíny pomohou posílit žlučník?

Z pohledu stravy je to vhodné období pro očistu našeho organismu, našeho trávení. Každé ráno vypijme nalačno teplou vodu s citrónem. Na začátku března jsou ještě vhodná teplejší jídla s kombinací kořenové zeleniny. Postupně začínejme do našeho jídelníčku zařazovat i potraviny s osvěžujícím účinkem. Pomohou jak žlučníku, játrům, tak i naší krvetvorbě.

Ze zeleniny zařaďme zejména vše, co začíná růst. Pickles (nakládaná kvašená zelenina), zelí kyselé, saláty, ředkvička, ředkev, pampeliška, čekanka, kopřiva, polníček, červená řepa. Z obilovin bulgur, kuskus, pšenice, špalda, rýže, žito. Velmi vhodné je cokoliv, co naklíčíme. Mezi výborně stravitelné patří bílé a červené fazole. Z hub zařaďme hlívu ústřičnou. Obecně konzumujme ve větší míře vše, co je přirozeně kyselé a zelené.

Jaro je obdobím očisty, takže bychom mohli sáhnout po bylinkách, které obsahují hořčiny a jsou močopudné - kopřivový čaj - nejlépe ve směsi:

  • čaj lapacho
  • ostropestřec marijánský
  • pampeliška
  • jitrocel 
  • superfood (super potraviny), jako chlorella, spirulina nebo zelený ječmen. Pijme dostatečné množství vody, abychom tělo krásně „propláchli“. 

Pijme dostatečné množství vody, abychom tělo krásně „propláchli“.

Můžeme si nechat namíchat čaje, které obsahují bylinky, jako je máta peprná (podporuje tvorbu žluči), smetanka list, čekanka nať, ostružiník list, měsíček květ, řepík nať, jablečník nať, oman kořen nebo smil písečný. Je třeba podotknout, že jsou opravdu hodně hořké.

Naprosto jedinečnou léčivkou je vlaštovičník větší (můžeme použít v tinktuře).

Mojí nejvíc oblíbenou rostlinkou je tak trochu záhadný artyčok - především jeho květy. Projevuje se v protichůdných tendencích - na jedné straně plnost až bujnost, na straně druhé princip potlačování. Můžeme říci, že artyčok je symbolem rovnováhy mezi výstředností a sebeomezováním. Účinek rostliny podporuje člověka v jeho snaze dosáhnout harmonie mezi nezřízeností a odříkáním. Krásná charakteristika výše zmiňovaného žlučníku, co říkáte?

Konzultanti z oboru tradiční čínské medicíny:
MUDr. Ludmila Bendová, zakladatelka systematického vzdělávání terapeutů v tradiční čínské medicíně v České republice
MUDr. Jozef Lucký, ředitel TCM Institutu

autor: Dagmar Chmelířová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.