„Dokonalost je v maličkostech“, říká neobyčejně nadaný student blovického gymnázia

1. duben 2019

O 19letém Jakubu Sochorovi nelze říct, že je obyčejným klukem ze „čtvrťáku“. Ve svém věku už spolupracuje s Přírodovědeckou fakultou UK a pracovní úvazek má i u Akademie věd ČR, konkrétně v Ústavu pro hydrodynamiku.

O tom, že je neobyčejný, svědčí i fakt, že ve dvanácti letech přišel na to, že už ho nebaví hrát golf a je potřeba se věnovat jinému sportu. Rozhodoval se mezi šachy a střelbou ze sportovní pistole. Ta nakonec zvítězila, Jakub slaví úspěchy nejen na území České republiky, ale i na evropských a světových turnajích. A kdo ví, třeba se jednou podívá i na olympiádu.

Jakub Sochor

Zatím se účastní olympiád astronomických a chemických, i na tomto poli je velmi úspěšný. Proto také před několika týdny převzal Cenu rektora ZČU při vyhlašování nejlepších mládežnických sportovců Sportovec Plzně 2018.

Když zrovna netrénuje, zkoumá radioaktivitu na Chebsku nebo si prohlubuje své znalosti v oblasti jaderné fyziky. Ve svých 19letech spolupracuje s Přírodovědeckou fakultou UK, úvazek má také na Akademii věd ČR, konkrétně v Ústavu pro hydrodynamiku, aby toho nebylo málo, je také členem Klubu vojenské historie, se kterým spoluorganizuje plzeňské květnové dny Slavnosti svobody.

Jak to všechno mladý muž stíhá? Dočkáme se toho, že si jednou půjde pro Nobelovu cenu, nebo se bude věnovat politice na vrcholové úrovni? O tom všem si tento nadaný student blovického gymnázia povídá s Veronikou Albrechtovou.

autor: Veronika Albrechtová
Spustit audio