Dobřany letos vytěžily čtyři tisíce metrů krychlových kůrovcového dřeva

4. říjen 2019 14:15

Prodej smrkového dřeva kdysi vynášel dost peněz. Třeba Dobřany na jižním Plzeňsku si tímto způsobem ročně vydělaly i dva miliony korun. Teď je všechno jinak. Dřeva je kvůli kůrovcové kalamitě vykáceného tolik, že ho už ani nikdo nechce. Přesto ho lesníci musí vytěžit.

Letos zatím v dobřanských lesích vytěžili přes 4 tisíc m3 dřeva, do konce roku to bude 6 tisíc m3. Jedná se bez výjimky o dřevo kůrovcové. Čtyři desítky instalovaných lapačů jakoby vůbec nepomohly.

Na zalesnění holin mají Dobřany podle lesního hospodáře Milana Sekáče dva roky. „Budeme zalesňovat dubem zimním, případně bukem lesním. Máme tady na některá místa navržený i javor klem a také lípu. Lípa velice dobře odrůstá a snáší větší slunce. Máme s ní dobré zkušenosti,“ vysvětlil Milan Sekáč.

Cena kůrovcového dřeva klesla za 4 roky na polovinu

Na kůrovcové dřevo město vždy dokázalo kupce najít. Nyní je situace horší a zisk je stále nižší. V lesním hospodářství letos město očekává ztrátu přes 3 miliony korun, příští rok to bude ještě větší ztráta. V minulosti přitom prodejem dřeva Dobřany vydělávaly. „Průměrná cena klesá. V roce 2015 jsme prodávali kubík za 1350 bez DPH, letos je cena za kubík 620 korun. To je obrovský propad,“ řekla místostarostka Lenka Tomanová.

Zisk z prodeje dřeva tak nepokryje ani náklady na zalesnění. Problémem je také nedostatek listnatých sazenic, které navíc zdražují. A další potíže v lesním hospodářství způsobuje i nedostatek lidí na práci v lese.

autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň