Do zámeckého parku v Kynžvartu se vrátila historická socha bohyně lovu

3. květen 2021 10:00

Do zámeckého parku v Kynžvartu se vrátila historická socha bohyně lovu Diany. Uplynulých šest měsíců strávila v restaurátorských dílnách.

Na kamenný podstavec do blízkosti zámku Kynžvart se vrátila socha Diany - bohyně lovu. Vloni na podzim ji odvezli restaurátoři do své dílny, aby jí vrátili někdejší vzhled. Socha je totiž z litiny a její povrch potřeboval odborný zásah. Umělecké dílo se tak opět objevilo v parku, který se v posledních letech postupně vrací do původní podoby.

Podle kastelána Ondřeje Cinka se do zámeckých zahrad vrací dílo, které je v podstatě romantickou kopií sochy z 2. století a na Kynžvart se dostalo díky rodině diplomata Metternicha. Inspirovat se nechalo uměleckým dílem, které se objevilo například i v královském paláci ve Versailles. „Neznáme přesně rok, kdy byla zakoupena knížetem Metternichem. Předpokládáme, že byla pořízena pro zámek Kynžvart někdy mezi 50. a 60. lety 19. století,“ uvedl kastelán zámku Ondřej Cink.

Odborné opravy sochy zajistil restaurátor Jindřich Kovařík z Mariánského Týnce. Asi nejzajímavější pro něho byla práce na vrchním nátěru, jehož bílá barva má připomínat předlohu sochy, která je z mramoru. Restaurování kopie plastiky Diany se odehrálo po 26 letech.

Správa zámku sochu vrátila na místo, jehož vzhled se bude postupně dostávat do původní podoby. I v této části areálu totiž zahradníci upravují zeleň a sází nové stromy.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio