Do Vatikánu poputuje jubilejní velikonoční várka plzeňského piva

11. březen 2020 08:20

Plzeňský Prazdroj  podesáté v řadě požehnal suroviny, ze kterých se za pět týdnů vyrobí speciální velikonoční várka piva. Ta pak poputuje k papeži Františkovi do Vatikánu.

„Dej, ať se každému, kdo se tohoto vyrobeného piva napije, dostává zdraví těla a ochrany duše,“ znělo požehnání vyřčené plzeňským generálním vikářem Jakubem Holíkem. „Požehnali jsme tady suroviny – vodu, chmel a slad a pět týdnů teď bude trvat výroba tohoto piva, které se potom před Velikonocemi poveze do Vatikánu jako dar Prazdroje a také plzeňské diecéze. Vždycky se tam vozí soudek piva a vozí se tam také počet lahví konkrétního roku, což znamená, že letos se tam poveze 2020 lahví plzeňského piva,“ uvedl Holík. Dle jeho slov je v tomto ohledu Plzeň v celosvětovém měřítku unikátní, i když se k ní v minulosti připojila českobudějovická diecéze, tudíž se do Vatikánu vozí pivo i z Českých Budějovic.

V plzeňském pivovaru se letos opět žehnalo surovinám, ze kterých se během následujících pěti týdnů uvaří velikonoční várka piva. Pivo bude nakonec odvezeno do Vatikánu papeži Františkovi

„Myslím si, že duchovní přesah můžeme vidět v tom daru. To znamená, že člověk daruje to, co považuje za nejlepší. A jestliže my tady v Plzni považujeme za nejlepší, co máme – v té rovině hmotné – naše pivo, tak se o tento dar chceme rozdělit i s druhými,“ dodal Jakub Holík.

„Předání toho piva je takové symbolické, protože my tam současně informujeme Svatého otce o tom, jaké charitativní kroky jsme během toho roku udělali, takže je to pro nás taková velká slavnost,“ uvedl emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň