Do Varů se vrátil Pucek Špína, v krajském městě bavil tisíce dětí

17. září 2021 08:35

Loutky měsíčků z pohádky o Marušce, draka, dvořana, vesničany i bájného Aladina můžete vidět v karlovarském muzeu. Řadě z nich vtiskl jejich podobu sochař Václav Lokvenc.

Loutky připomínají dávné příběhy, které v krajském městě hrálo Loutkové divadlo Antonína Neumayera. Jde o půlmetrové modely javajského typu, s rukama ovládanýma tyčkami zespodu. Návštěvníci uvidí v karlovarském muzeu také jednu z nejznámějších postav, která v krajském městě bavila tisíce dětí. Jmenuje se Pucek Špína.

„Byla to ikonická postava Loutkového divadla Antonína Neumayera. Byl to takový zlobivý kluk, který bydlel v popelnici a ostatním všechno kazil. Za trest ho pak vždycky zase zavřeli do popelnice,“ popsala legendární postavičku kurátorka Pavla Perglová. Jak dodala, pro dětské návštěvníky jsou připraveny zábavné pracovní listy a také rekvizity pro improvizovaná představení návštěvníků v prostoru malé jeskyně za budovou muzea.

„Expozici doplňuje v muzejní kavárně cyklus linorytů s názvem Gewesen - Stvoření, která bývávala, jejichž autorkou je česko-německá umělkyně Adéla Knajzl, vnučka Václava Lokvence. Součástí výstavy bude doprovodný program, který nabídne workshop, promítání unikátního filmu a pohádková představení loutkových divadel,“ informovala Romana Borusíková z Muzea Karlovy Vary.

Výstavu loutek z ateliéru Václava Lokvence a Antonína Neumayera můžete v karlovarském muzeu vidět do konce listopadu.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio