Do února chce Karlovarský kraj proočkovat seniory i zaměstnance v sociálních zařízení

14. leden 2021 08:35

V Karlovarském kraji začali záchranáři tento týden očkovat klienty i pracovníky sociálních zařízení proti covidu-19. Záchranáři jsou v posledních týdnech kvůli epidemii plně vytíženi. Mimo očkování a běžných výjezdů zajišťují také odběry u indikovaných pacientů.

„Mobilní tým pro očkování už vyjel do domova se zdravotním postižením v Radošově, do Oázy klidu v Loučkách, ve čtvrtek se počítá s domovem pro seniory v Hranicích a ještě se jedná o tom, že by se v průběhu víkendu očkovali v domově pro seniory v Perninku,“ uvedla mluvčí krajské záchranné služby Petra Bakurová.

Vedení kraje vybralo domovy, ve kterých momentálně není více lidí nakažených covidem-19. Vakcína proti nemoci covid-19 je sice dobrovolná, kraj ale počítá s očkováním zhruba dvou tisíc klientů. Domovy pro seniory a se zvláštním režimem chce Karlovarský kraj proočkovat do tří týdnů.

„Zařízení jsou dobře připravena, mají seznamy a pomáhají i v administrativě. Vždy zajišťují lékaře, který dohlíží na stav očkovaného, a administrativního pracovníka, kontroluje seznamy. Středeční očkování asi 72 lidí probíhalo přibližně hodinu a půl,“ řekla Bakurová.

Záchranáři jsou plně vytíženi

Kromě očkování zajišťují záchranáři v Karlovarském kraji také mobilní odběrové týmy. Kvůli nárůstu nových případů koronaviru se zvýšil počet odběrů, které každý všední den zajišťují dvě sanitky. Počátkem roku zaznamenali záchranáři také více běžných výjezdů a prodlužuje se i jejich délka trvání.

V průměru vyjíždí ke 100 případům denně, v poslední době jich je okolo 130. „Výjezdy se prodlužují hlavně kvůli tomu, že se musejí převlékat do ochranných pomůcek a dezinfikovat vozy. Dále se prodlužuje i předání pacientů, protože jsou nemocnice přetížené. Proto jsme pro okres Cheb přidali jedno sanitní vozidlo navíc,“ vysvětlila Bakurová. Větší nápor zažívá v poslední době i operační středisko záchranné služby. Počet hovorů se tam zvýšil asi o dvacet procent.

Zdravotníci záchranné služby dostali vakcínu proti covidu minulý týden, v současné době je očkováno zhruba 60 procent z nich. Z 280 zaměstnanců záchranné služby v Karlovarském kraji je nyní pět pracovníků v pracovní neschopnosti z důvodu nákazy koronavirem a dva jsou v karanténě.

autoři: Ivana Sedláčková , Zlata Kinská , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio