Do střechy karlovarské Vřídelní kolonády zatéká. Jde o další komplikaci, se kterou se nepočítalo

18. prosinec 2019 09:00

Skupiny dělníků, sutiny, vybourané zdivo. Tak vypadá v současné době hlavní sál karlovarské Vřídelní kolonády. Už déle než půl roku totiž pokračují práce na odstranění havarijního stavu objektu.

Téměř sedm desítek bodů obsahoval program zasedání karlovarských zastupitelů 17. prosince. Hned v úvodu debaty se zastupitelé věnovali opravám poškozené Vřídelní kolonády. 

Dělníci při odkrývání stropních částí kolonádního objektu totiž zjistili, že do střechy Vřídelní kolonády zatéká. Podle náměstka primátorky Petra Bursíka z ODS jde o další komplikaci, se kterou se při likvidaci havarijního stavu budovy nepočítalo.

„V současné době je stav takový, že byl odstraněn betonový podhled a zjistilo se, že neúměrně teče do střešního pláště. Jenže je vidět, že nosná konstrukce je narušená působením vody a to se bude řešit ještě jako nový střešní plášť,“ popsal Bursík. Při odstraňování poškozeného podhledu, pod skleněnou kupolí, našli stavbaři střechu, do které zatéká voda. Střecha i podhled by měly být opraveny v průběhu zimních měsíců.

„Nyní probíhají dvě poptávková řízení na nový podhled a opravu střešního pláště. Ovšem to nejsou věci, které se týkají havarijního stavu. Jakmile budou tato poptávková řízení ukončená, schválí je rada města a následně se bude pokračovat především v té spodní části stavby,“ vysvětlil náměstek primátorky.

Opravy měly odstranit pouze nejhorší potíže

Opoziční zastupitel Jindřich Čermák průběh prací sice oceňuje, upozorňuje ale na to, že stavební činnost je složitější, než ukazovaly původní prezentace a navíc připomíná, že opravy havarijního stavu měly odstranit pouze nejhorší potíže se statikou, a poté se měla buď zvolit nová strategie oprav, nebo mělo město začít uvažovat o stavbě kolonády nové.

Debata zastupitelů o budoucnosti Vřídelní kolonády trvala desítky minut. Před časem totiž vedení města slibovalo, že na případnou novou kolonádu vypíše mezinárodní architektonickou soutěž. „Byl tady názor, kolik by asi stála celková rekonstrukce objektu, aby vydržela v původní životnosti do roku 2040 až 2050. To je věc, kterou budeme v rámci naší skupiny připravovat, jako jednu z možných variant, jak dál nakládat s tím objektem,“ dodal Bursík.

Podle něj zůstává vyčleněno 40 milionů korun na odstranění havarijního stavu. Pouze se mění způsoby využití částky. Opravy hlavního kolonádního sálu a technologie jímání pramenů budou pokračovat celou zimu.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio