Do sokolovského koupaliště Michal vypustili líny. Mají pomoci od parazitů

13. duben 2016

Jezero Michal u Sokolova letos nabídne kvalitnější koupání. Čistější vodě mají pomoci tisíce línů.

Ryby jsou pomocníkem v boji proti měkkýšům, kteří přenášejí larvy motolic, takzvané cerkárie. Právě tito paraziti loni způsobili lidem vyrážku. Koupaliště kvůli tomu muselo předčasně ukončit sezónu.

Líny dovezli do Sokolova rybáři z Vysočiny. Do jezera bude nasazeno celkem 1,5 tuny línů. Podle rybářů by k vyhubení plžů mělo takové množství ryb stačit. Navíc nekazí kvalitu vody, jako například kapři.

Jezero Michal totiž doplatilo na čistou, kvalitní vodu. Odborníci doporučují mít v přírodním koupališti nasazené jen některé druhy ryb.

Před tím, než byli líni vypuštěni do vody, je rybáři zkontrolovali. Především proto, aby mezi nimi nebyl jiný druh ryb. Mladí líni váží kolem 70 gramů, v dospělosti pak 1,5 kilogramů.

Vysazení línů je další z mnoha kroků, které koupaliště proti cerkáriím zavedlo. Biologové provozovatelům už loni doporučili vypuštění jezera, vyvápnění dna a vymrznutí. To vše má koupaliště za sebou. Opětovné napouštění vody začalo v lednu. Teď k plné hladině chybí asi 60 centimetrů.

Letošní sezóna na koupališti Michal začíná 4. června.

Spustit audio