Do sociálních služeb se vrátilo povinné testování

9. září 2021 08:55

Každých 7 dní musí mít zaměstnanci a klienti sociálních služeb udělaný test proti koronaviru. Nařízení ministerstva zdravotnictví platí od začátku září. 

V pondělí 30. srpna vláda schválila opatření o povinném testování klientů a zaměstnanců sociálních služeb. Nařízení je platné od 1. září. Důvodem je podle ministra Adama Vojtěcha za ANO nedobrý epidemický vývoj v okolních zemích, kvůli kterému se může epidemiologická situace rychle zhoršit také v Česku.

K rozhodnutí o zavedení povinnosti testování v sociálních službách podle Vojtěcha navíc přispěla nižší proočkovanost jak personálu, tak i klientů v těchto zařízeních. 

Testování je logisticky náročné

Testovat se musí jen ti, kteří nejsou očkovaní nebo nejsou ve lhůtě 180 dní po prodělané nemoci covid-19. Zařízení tak testují téměř denně. 

„Více než polovinu zaměstnanců máme očkovaných. Zhruba 40 procent jich není očkovaných a ti se musí podrobit tomu pravidelnému testování. U klientů je to číslo jiné, tam máme ze 100 klientů pouze 10 neočkovaných a někteří z nich už čekají na druhou dávku,“ uvedla ředitelka domova Skalka v Chebu Alena Samuelová.

Podle ní je testování zaměstnanců logisticky náročné, zejména proto, že mají nepravidelné směny. Negativní výsledek testu platný 72 hodin musí zaměstnanci doložit každých sedm dní.

Spustit audio