Do Slavkovského lesa se vrací vzácné druhy motýlů. U Mnichova vznikla nová motýlí louka

16. červen 2022 08:55

Ve Slavkovském lese vznikla nová motýlí louka. Jejím cílem je hlavně zvýšit různorodost hmyzu, ale taky rostlin ve chráněné krajině.

Hmyzu v poslední době ubývá a přírodovědci proto hledají různé způsoby, jak to změnit. Jednou z možností je například zakládání takzvaných motýlích luk a jedna taková teď vznikla i ve Slavkovském lese. Najdete ji v údolí Pramenského potoka nedaleko obce Mnichov.

Na svých pozemcích ji tam založila společnost Mattoni 1873. Společně s přírodovědci se firma snaží zvýšit biodiverzitu rostlin a hmyzu. I když projekt teprve začíná, už teď tam odborníci pozorují deset druhů motýlů.

„Cílem na této louce je zvýšit biodiverzitu rostlin, na ní je pak navázaná biodiverzita motýlů. Zatím jsme zjistili deset druhů motýlů, protože mapování teprve začíná. Nejvzácnější je hnědásek rozrazilový,“ potvrdila Pavla Tájková z Českého svazu ochránců přírody.

Citlivou péčí by se ale louka mohla za několik let stát domovem i dalších druhů motýlů, kteří jsou často mezi chráněnými druhy. Pokud leží pozemek ladem, opanují ho invazivní druhy rostlin, pokud se naopak pravidelně a plošně seká, hmyz ztrácí domov a rostliny pro svou výživu.

Motýlí louka začala vznikat koncem loňského roku. První velké výsledky očekávají přírodovědci v horizontu pěti let.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio