Do sbírek Pivovarského muzea v Plzni přispívají i sběratelé pivních artefaktů

2. červenec 2021

V současné době sbírky plzeňského Pivovarského muzea zahrnují přibližně 90 tisíc předmětů. Návštěvníky oslovuje interaktivními prvky, ukázkou dobové hospody nebo pivními kuriozitami.

Pivovarské muzeum v Plzni je jediným odborným muzeem svého druhu v Čechách, pojetím a šíří své expozice výjimečným také v celosvětovém měřítku. Některé veřejnosti přístupné i nepřístupné prostory nám ukázala Anna Peřinová, vedoucí oddělení historických sbírek.

Denivky se těší oblibě v řadě zemí, např. v USA jsou hned po růžích druhou nejčastěji pěstovanou květinou. Patří sice mezi nejdražší trvalky na světě, ale za vynaložené peníze se vám odmění krásnými květy. Od pěstitele Pavla Nováka víme, čím podpořit kvetení denivek.

Štětku soukenickou mnozí pěstují na zahrádce coby okrasný bodlák. Jedná se ale také o čím dál tím více využívanou léčivku. Při léčbě kterých zdravotních potíží vám může být nápomocná? Radí fytoterapeutka Monika Šedivcová.

Při svých toulkách přírodou můžete v červenci ochutnávat celou řadu jedlých rostlin, vyjmenovává je Jana Vlková. Od autorky květinových kuchařek máme také recept na Vichyssoise, studenou francouzskou polévku. V letních horkých dnech vás příjemně osvěží.

Každý majitel psa je povinen nechat ho pravidelně očkovat proti vzteklině. Veterináři doporučují i další, nepovinné, očkování psů, zejména proti psince, parvoviróze, infekčnímu zánětu jater a leptospiróze. Veterinář Miroslav Svatoš během rozhovoru aplikoval psovi kombinovanou vakcínu.

Zveme na Výstavku hub 3. 7. v Arboretu Sofronka v Plzni-Bolevci, tematickou vycházku Motýli od Černé Řeky 4. 7., přednášku Paleogenní dřeva Doupovských hor 9. 7. na zámku Valeč, zahradnický podvečer Pěstování na balkóně i za oknem 13. 7. v Pěstírně DEPO v Plzni a na Výstavu denivek 17. a 18. 7. v Nepomuku.

Výbornou jedlou houbou, která právě začíná růst, je holubinka namodralá. Podle předsedy Mykologického klubu Plzeň Zdeňka Hájka se objevuje od začátku léta a je možné ji sbírat až do podzimu. Co je podstatně pro její určení? Barva to není.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio