Do registru dárců kostní dřeně se zapojili další plzeňští Viktoriáni

16. říjen 2018 11:15

Vybraní fotbalisté, trenéři, zaměstnanci i fanoušci Viktorie Plzeň se zapsali do registru dárců kostní dřeně. Ten se tak rozrostl o padesát nových jmen.

Tyčinka na sliny, formulář a podpis. Zapsat se do registru dárců kostní dřeně a odevzdat vzorek zabere jen chviličku. A naděje, že někomu zachráníte život, je zase o něco větší. Plzeňská Viktorie takto pomáhá už potřetí.

Trénovaní vrcholoví sportovci patří navíc mezi nejvhodnější dárce. Jsou většinou mladí, v dobré kondici a pravidelně sledovaní. A ani samotný odběr jejich tělo příliš nezatíží.

V registru dárců kostní dřeně je 50 nových fotbalový jmen. Jmen hráčů, trenérů, fanoušků i zaměstnanců Viktorie Plzeň

„Obvykle mezi vstupem do registru a tím, že je člověk vybrán jako potenciální dárce, uplyne nějaká doba. Může to být měsíc, rok, ale třeba i deset let. Poté si znovu ověříme, zda je stále ochotný darovat krvetvorné buňky a především, jestli se nezměnil jeho zdravotní stav a je stále zdravý. V případě že je ochotný a stále zdravý, znovu si ho pozveme a uděláme kontrolní náběry a vyloučíme nějaké infekční nebo chronické nemoci a podobně. Pak se rozhodne, zda chce darovat krvetvorné buňky z krve nebo kostní dřeně,“ vysvětlil předseda správní rady nadace transplantace kostní dřeně Pavel Jindra.

Záchrana života za pár dnů v nemocnici stojí

Zákrok omezí dárce na několik málo dnů, které stráví v nemocnici. Po týdnu už může třeba vrcholový sportovec podstoupit plné zatížení.

„Je to moje premiéra a nebojím se. Ve svém okolí bohužel nemám nikoho, kdo by mi o tom něco řekl. Jako problém vidím právě to, že i lidi, kteří by mohli darovat, o tom nic neví a schází jim informace,“ tvrdil až skoro omluvným hlasem záložník Viktorie Jan Kopic. I on je novým členem registru dárců kostní dřeně, stejně jako hráči juniorky, její trenéři nebo třeba fanoušek Pavel Hlůžek.

„Bylo to na nabídku klubu a také vzhledem ke zdravotní situaci mého táty. Není to sice leukemie, je to něco jiného, ale aspoň takhle mohu nějakým způsobem pomoci,“ řekl Pavel Hlůžek.

V českém registru dárců kostní třeně je přibližně 83.000 dárců. Po celém světě je to pak zhruba 30. milionů.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio