Do opravené části Střední zdravotnické školy v Karlových Varech se brzy vrátí studenti

10. únor 2020 14:30

Téměř před rokem museli studenti Střední zdravotnické školy v Karlových Varech opustit učebny odborných předmětů. Statiku budovy školy v Zahradní ulici totiž poškodily práce z blízké výstavby hotelu. V současnosti už ale stavebníci dokončují poslední interiérové úpravy učeben.

„Především v suterénu budovy docházelo zejména při stavebních pracích na vedlejší budově k praskání zdiv. To souviselo jednak s pracemi na stavbě, ale také se stářím budovy a s vlhkostí pronikající do zdiva,“ vysvětluje ředitelka školy Hana Švejstilová.

„Ve všech čtyřech patrech nad sebou došlo k rozebrání a odstranění zdi, která byla v projektech od roku 1945 označována jako nosná. Ukázalo, že není nosná. Že se jedná o komín, který už je v nevyhovujícím stavu. Takže byl celý rozebrán a vyzděn cihlový pilíř,“ popisuje postup prací Švejstilová.

V současné době se dělají nové omítky. Odborník na památkové štuky vytváří silikonové formy a poté se na fasádu vrátí veškeré ozdobné prvky.

„Největší problém byl v prvním patře. Právě toto podlaží odstartovalo všechny potíže v březnu loňského roku. Dnes je vše kompletně zazděno, vyštukováno a vymalováno,“ dodala ředitelka školy Hana Švejstilová.

Do těchto tříd by se mohli předčasně vrátit žáci už během února. Vše teď záleží na stavebním úřadu, jestli škole vyhotoví rozhodnutí o předčasném užívání části stavby. Do ostatních opravených učeben by se studenti mohli vrátit v polovině března.

autoři: Ivana Sedláčková , Radim Jehlík | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio